Egészség
A kis gabonagolyók csodás élettani hatásai
Nagyszüleink még naponta fogyasztották, újra rá kellene szokni!

A kis gabonagolyók élettani hatásai csodálatosak a bennük lévő rengeteg ásványi anyag, nyomelem és vitamin miatt. A köles több mint tízezer évvel a rizs bevezetése előtt a kínaiak legfőbb terménye volt.
10 dkg köles összesen 550 mg kovasavat tartalmaz, ami egy szilíciumvegyület, fontos szerepet játszik a csontképzésben, a kötőszöveteink rugalmasságát és ellenálló erejét fokozza. Ezen kívül sok más ásványi anyagból is bőségesen tartalmaz ez a gabonaféle: vas, magnézium, foszfor, kálium, cink… és még sorolhatnánk.
Jótékony hatások:
– Könnyen emészthető, az egyetlen lúgos vegyhatású gabona.
– A köles gyakorlatilag gluténmentes termék, ENNEK ELLENÉRE a kölesből készült termékeket csak akkor fogyaszthatják a lisztérzékenyek is, ha garantálni tudják, hogy a termékek semmilyen módon nem szennyeződhettek gluténnel!
– A magas kovasav tartalom eredménye a friss, sima bőr, ragyogóan egészséges és erős haj.
– Mivel a kovasav növeli a szövetek rugalmasságát, érdemes rendszeresen fogyasztani a következő betegségek bármelyikében szenvedőknek: a kötőszöveti gyengeség, visszeresség, aranyér, porckorong sérülések, tartási problémák, vérellátási zavarok, szédülés, fáradtság, ekcéma, ízületi sérülések, ízületi gyulladások, és allergiás panaszok esetében.
– A kovasav a fluorral együttesen gondoskodik az egészséges fogakról és az erős körmökről.
– Magas B-vitamin tartalma miatt kiemelkedően jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre.
– Magas vastartalma miatt (10 dkg-ban 6,8 mg vas van) vashiány okozta vérszegénységben hatékony lehet a fogyasztása
– A kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.
– A népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják, de vércukorszint-szabályozó, immunerősítő és rákmegelőző hatása is ismert.