Egészség

A fahéjas tea hét gyógyító tulajdonsága

A fahéjteát a hagyományos gyógyászatban évszázadok óta használják

A fahéj antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek pozitívan befolyásolhatják az egészséget – írja a Verywellhealth.

A fahéjas tea hét gyógyító tulajdonsága
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A fahéjteát a hagyományos gyógyászatban évszázadok óta használják különböző betegségek házi gyógymódjaként. A fahéj ugyanis antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolhatják az egészséget.

Tudományos bizonyítékok merültek fel arra vonatkozóan, hogy a fahéjteának terápiás tulajdonságai vannak, de további kutatásokra van szükség a végleges következtetések levonásához – írja az anyag. A kiadvány hét egészségügyi előnye ennek az italnak.

1. Csökkenti a vércukorszintet

A fahéjtea inzulinszerű hatásával csökkentheti a vércukorszintet, így különösen hasznos a cukorbetegek vagy prediabéteszben szenvedők számára.

A tanulmány megerősítette, hogy azoknál, akik 40 napon keresztül naponta 3-6 g fahéjat (kb. 1-2 teáskanálnyit) fogyasztottak, jelentősen csökkent a vércukorszint. Egy másik vizsgálat résztvevői étkezések után fahéjas teát ittak, és a kontrollcsoporthoz képest szignifikánsan alacsonyabb volt a cukorszintjük.

2- Enyhíti a menstruációs fájdalmat

A dysmenorrhoea – fájdalmas menstruáció – a tinédzser lányok akár 90 százalékánál is előfordul. A fahéjtea az egyik olyan házi gyógymód, amely csökkentheti ezt a fájdalmat.

Egy 27 menstruációs fájdalomtól szenvedő tinilány bevonásával végzett vizsgálat szerint ennek az italnak a fogyasztása jelentősen csökkentette a fájdalom szintjét. Más tanulmányok, amelyekben a tea helyett (de hasonló mennyiségben) fahéj-kiegészítőket használtak, szintén kimutatták, hogy ez a termék csökkentheti a menstruációs fájdalmat.

3. Csökkenti a menstruációs vérzést

A menorrhagia – a túlzott menstruációs vérzés – egy hétig vagy tovább is eltarthat. Egy 76 nő bevonásával végzett vizsgálat szerint azoknál, akik naponta háromszor 420 milligramm – kevesebb mint egy teáskanál – fahéjat szedtek, jelentősen csökkent a menstruációs vérzés a placebocsoporthoz képest.

Bár ebben a vizsgálatban nem használtak fahéjteát, lehetséges, hogy ugyanekkora mennyiségű fahéj italban történő fogyasztása hasonló hatással járna.

4. Csökkenti a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint szívbetegségekhez, különösen szívrohamhoz és stroke-hoz vezet. Ezért sokak számára rendkívül fontos, hogy csökkentsék a koleszterinszintjüket. Ebből a célból ajánlott a fahéjas tea fogyasztása. Ám a bizonyítékok erre a hatásra vonatkozóan vegyesek, és egyes kutatók a fahéjteának ezt a tulajdonságát „ellentmondásosnak” nevezik.

A tudósok 13 randomizált, kontrollált vizsgálatban vizsgálták a fahéj koleszterinszintre gyakorolt hatását 750 résztvevőn. Azt találták, hogy a fahéj nem volt hatással az alacsony sűrűségű lipoprotein-koleszterinre („jó koleszterin”) vagy a magas sűrűségű lipoprotein-koleszterinre („rossz koleszterin”). Azt találták azonban, hogy a fahéj csökkentette a triglicerideket – egy másik zsírtípust a vérben – és az összkoleszterint (a HDL és az LDL kombinációja).

Egy másik vizsgálatban túlsúlyos és elhízott nők négy héten át naponta kétszer 50 milliliter fahéjteát ittak. A kísérlet végére az összkoleszterinszintjük jelentősen csökkent.

5. Csökkenti a hányingert és a hányást

A fahéj gyakori természetes gyógymód az émelygésre. A fahéjtea ízéről és melegéről úgy tartják, hogy megszünteti ezt a tünetet.

Egy rákos emberek bevonásával végzett vizsgálatban a fahéjolajjal megnedvesített párna levegőjének belégzése hatékonyan csökkentette a hányingert és a hányást a placebocsoporthoz képest.

Bár nincs végleges bizonyíték a fahéjtea hányinger és hányás elleni hatékonyságára, azonban az ilyen tünetekkel küzdő emberek, akik ezt az italt isszák vagy fahéjgőzöket lélegeznek be, enyhülést érezhetnek.

6. Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás (hipertónia) növelheti az olyan betegségek kockázatát, mint a stroke, a szívroham és a krónikus vesebetegség. Az orvosok gyakran ajánlják a fahéjtea fogyasztását a vérnyomás csökkentésére, bár – mint rámutatnak – a hatásaira vonatkozó bizonyítékok korlátozottak.

Egy 2021-es tanulmány szerint a fahéj segíthet a szisztolés és a diasztolés vérnyomás csökkentésében. A fahéjteával foglalkozó tanulmányok azonban nincsenek.

7. Segít a testsúly szabályozásában

Számos tanulmány megállapította, hogy a fahéj-kiegészítők szedése összefügg a testtömegindex (BMI) csökkenésével.

Egy másik tanulmány szerint a fahéjtea négy héten át történő fogyasztása a BMI, a testsúly, a derék-csípő arány és a különböző testkörfogat-mérések jelentős csökkenésével járt együtt. Két másik tanulmány is megállapította, hogy a fahéjtea fogyasztása elősegítette a fogyást.

A kiadvány azonban megjegyzi, hogy a fahéj túlzott fogyasztása mellékhatásokat okozhat, különösen allergiás reakciókat vagy gyomor-bélrendszeri problémákat. A fahéj kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, ezért rendszeres használata előtt érdemes orvoshoz fordulni. Ez különösen igaz a terhes és szoptató nőkre, a májbetegségben szenvedőkre, a dohányzókra, a kemoterápiás szereket szedőkre.

A kiadvány azt is elmondta, hogyan kell fahéjból teát készíteni. Ehhez 60 g fahéjrudat kell 1 liter vízben szobahőmérsékleten 24 órán át áztatni, majd 100 °C-ra melegíteni és leszűrni. Egy másik módszer, ha a fahéjrudakat 15 percig vízben forraljuk.

Adhatunk 1-2 teáskanál őrölt fahéjat a forró vízhez, áztathatjuk, majd szitán átszűrhetjük.

Kapcsolódó írásaink