Egészség
Az orvos szerint ezért veszélyes a másnapos rizsből enni
Méreggé is válhat a köret

A főételek, például a hús vagy a hal elkészítésével együtt szokás bizonyos zabkásákat főzni, burgonyát főzni, vagyis köretet tálalni. Az egyik népszerű lehetőség a főtt fehér vagy barna rizs. Kiderült, hogy még ezzel is óvatosnak kell lenni.
Mennyi ideig tartható a rizs a hűtőben?
A High Speed Training élelmiszerbiztonsági és higiéniai szakértői összeállítottak egy listát a legveszélyesebb élelmiszerekről, amelyek maradékai gyakran felbukkannak az emberek hűtőszekrényében. A szakértők a Tik Tok című videósorozatukban elmagyarázták, mely ételeket lehet „későbbre” hagyni, és melyeket jobb azonnal elfogyasztani. Emellett tippeket is megosztottak, hogyan kell pontosan tárolni azt, amit később fogunk megenni.
A videó szerint ha szobahőmérsékleten hagyjuk, vagy nem hűtjük le megfelelően, a főzés során képződött spórák elszaporodhatnak és toxinokat termelhetnek.
A High Speed Training szakértői szerint a rizs túl sokáig szobahőmérsékleten hagyása ételmérgezés kialakulásához vezethet, mivel az olyan baktériumok, mint a Bacillus cereus elszaporodhatnak és toxinokat termelhetnek.
A Bacillus cereus veszélyeit a Right as Rain szakértői a Washingtoni Orvosi Egyetemen magyarázták el:
„A szalmonellával és az E. coli baktériummal ellentétben, amelyek élelmiszerből származó baktériumok, az ételek főzése vagy újramelegítése nem véd meg a Bacillus cereus-fertőzéstől, mivel a toxinok ellenállnak a hőnek.”
Ez azt jelenti, hogy még ha másodszor is alaposan átmelegítjük a köretet, a toxinok az ételben maradnak.
A High Speed Training azt javasolja, hogy a spórák elleni küzdelem egyetlen módszere a köret vagy a maradék gyors lehűtése. Ez azt jelenti, hogy miután mindent megevett, amit akart, és a rizs szobahőmérsékletűre hűlt, tegye át egy légmentesen záródó edénybe, és rakja a hűtőbe. A köretet 24 órán belül el kell fogyasztania. Abban az esetben, ha rájön, hogy 24 órán belül nem fogja megenni a maradék főtt ételt, tegye a fagyasztóba, akkor az eltarthatósági idő két-három napra nő. A szakértők biztosak abban, hogy nem az számít, hogy a főtt rizs meddig tartható a hűtőben, hanem az, hogy hol volt a hűtés előtt.