Egészség

Kilencszer több ebben a fűszerben a kálcium, mint a tejben

A kálciumtartalom rekordja

A fehér köményt (Cuminum cyminum, római kömény) széles körben használják a főzéshez Európában, különösen Spanyolországban, de az ázsiai országokban is. Gyakran összekeverik a köménnyel (Carum carvi), amely a középkor óta felváltotta a nyugati konyhában – írja a pravda.ru.

Kilencszer több ebben a fűszerben a kálcium, mint a tejben
A fűszerek és ételízesítők minden konyhában megtalálhatók
Fotó: NorthFoto

A fekete köménynek (Nigella sativa) keserűbb íze és csípős illata van. A Heraldo spanyol kiadása azt javasolja, hogy összpontosítsunk a fehér köményre, amelyet közönséges köménynek is neveznek. Enyhébb és kevésbé csípős íze van, így sokoldalú összetevője különféle ételeknek.

A fehér kömény előnyei

A fehér kömény (római kömény) nemcsak egyedi ízt kölcsönöz az ételeknek, hanem számos hasznos tulajdonsággal is rendelkezik. Kiváló vasforrás, amely szükséges a vörösvértestek képződéséhez és a vérszegénység megelőzéséhez. A magban található antioxidánsok segítenek csökkenteni a gyulladást és megvédik a sejteket a károsodástól.

Ezenkívül a fehér kömény gazdag kalciumban - 100 gramm mag 1098 milligrammot tartalmaz, ami lényegesen több, mint a tej (125 mg / 100 gramm). 58,3 milligramm vasat is tartalmaz.

Az emésztés szempontjából a fehér köményt régóta használják a gyomorműködés javítására. Serkenti a gyomornedv termelését, amely segít az emésztési zavarok, puffadás és kólika esetén. Ez hasznossá teszi a lassú emésztésű emberek számára.

A fehér kömény is segíthet az alvás javításában. A kömény infúziót évszázadok óta használják természetes gyógymódként a pihenésre és az alvás minőségének javítására. A köményben található terpinén és karvona enyhe nyugtató hatású, segít csökkenteni a stresszt és a szorongást. Ezenkívül a kömény magnéziumforrás, amely fontos szerepet játszik az alvás szabályozásában.

Kapcsolódó írásaink