Egészség

Ételekkel is terjedhet a hepatitis A

Így védekezhetünk

Az utóbbi időszakban jelentősen emelkedett a hepatitis A-vírussal diagnosztizált esetek száma, különösen az ország középső és északi részén. A megelőzés érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a védőoltást javasolja, valamint a fokozott higiéniai szabályok betartására is figyelmeztet – írja a mindmegette.hu.

Ételekkel is terjedhet a hepatitis A
Öt hónapos babának adják be a fertőző betegségek ellen védelmet nyújtó oltást. A kisbabák oltási ütemtervében általában szerepel az MMR, a hepatitis B, a diftéria, a gyermekbénulás, a szamárköhögés és a tetanusz elleni oltás is
Fotó: AFP/Science Photo Library/AGU/Adam Gault

Az év első két hónapjában a tavalyi adatokhoz képest hétszeresére nőtt a hepatitis A-fertőzés gyanújával jelentett betegek száma. A járvánnyal leginkább érintett területek: Budapest, Pest és Fejér vármegye.

A szakemberek szerint fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak azok, akik olyan helyeken élnek vagy tartózkodnak, ahol nem megfelelőek a higiéniai körülmények, akik fertőzött szubtrópusi vagy trópusi országokba utaznak, illetve akik valamilyen alapbetegséggel, többek között hemofíliával, krónikus hepatitis B-fertőzéssel élnek vagy C-vírus-hordozók. Idetartoznak továbbá a hepatitis A-fertőzés kockázatának fokozottan kitett emberek, például az intravénás kábítószer-használók, valamint az úgynevezett MSM-populáció tagjai is.

A hepatitis A-vírus okozta betegség a fejlett országokban ritka, a fejlődő országokban pedig gyermekbetegségnek számít, amit felnőttkorra szinte mindenki átvészel. A vírus fertőzött széklettel, szennyezett vízzel, jéggel, ételek fogyasztásával terjed. Ritkább esetekben szexuális úton is átadható. A fertőzés leggyakrabban olyan helyeken fordul elő, ahol rossz higiénés szokások vannak, továbbá ott, ahol nem biztosított a megfelelő tisztavíz-ellátás.

Az NNGYK arra kérte az egészségügyben dolgozó szakembereket, hogy a betegek ellátásánál vegyék figyelembe a hepatitis A-fertőzés lehetőségét, tájékoztassák őket a vírus terjedéséről és a megelőzés lehetőségeiről. Ez utóbbihoz fontos, hogy tartsuk be a következő szabályokat:

  • Alaposan mossunk kezet szappannal, különösen WC-használat után, étkezés és ételkészítés előtt.
  • Ne osszunk meg másokkal evőeszközt, törölközőt vagy egyéb személyes tárgyakat.
  • A fertőzöttek kerüljék a testi kontaktust, és ne vegyenek részt ételkészítésben.

Kapcsolódó írásaink