Egészség
Táplálkozási szokás, amely elősegíti a vastagbélrákot
Az oldható rostok gátolják az E. coli bizonyos törzsei által termelt kolibaktint

A Torontói Egyetem kutatói az étrend és a bélmikrobióta közötti kölcsönhatásokat vizsgálták. A Nature Microbiology című szaklapban közzétett munkájuk azt mutatja, hogy a szénhidrátokban és oldható rostokban szegény étrend elősegíti a toxintermelő baktériumok elszaporodását, ezáltal növeli a vastagbélrák kockázatát.
A tanulmány háromféle étrend összehasonlítására összpontosított: a normál, az alacsony szénhidráttartalmú és a nyugati (magas zsír- és cukortartalmú) étrend összehasonlítására. Az alacsony szénhidráttartalmú étrenddel táplált, és az emberi bélben természetesen jelen lévő E. coli egy bizonyos törzsét hordozó egereknél több polip és daganat alakult ki. Ez a kombináció olyan környezetet teremtett, amely kedvez a káros baktériumok, különösen az olyan toxinokat termelő baktériumok, mint a kolibaktin, elszaporodásának.
Ezek a polipok, bár gyakran jóindulatúak, rákos megbetegedésekké fejlődhetnek. A kutatók megfigyelték, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend és a kolibaktint termelő E. coli, egy DNS-t károsító toxin jelenléte felgyorsította ezt a folyamatot. A kolibaktin gyengíti a bélnyálkahártya gátját is, így a vastagbélsejtek ki vannak téve a genetikai károsodásnak.
Oldható rostok hiányában a bél mikrobióta egyensúlya felborul. A jótékony baktériumok száma csökken, míg a patogén törzsek, például bizonyos E. coli baktériumok, elszaporodnak. Ez a diszbiózis elősegíti a gyulladást és a daganatképződést, kiemelve a kiegyensúlyozott étrend fontosságát az egészséges mikrobióta fenntartása érdekében.
A zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben található oldható rostok fontos szerepet játszanak a bélnyálkahártya védelmében. A tanulmány kimutatta, hogy ezek visszaillesztése az egerek étrendjébe csökkentette a gyulladást és a daganatok számát. Ezek a rostok pajzsként működnek, mivel erősítik a nyálkahártya gátját, így korlátozzák a baktériumtoxinok vastagbélsejtekhez való hozzáférését.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy az oldható rostok megváltoztatják a bél mikrobióta összetételét. Elősegítik a hasznos baktériumok növekedését, amelyek a bél egészségéhez nélkülözhetetlen rövid szénláncú zsírsavakat termelnek. Ezek a vegyületek csökkentik a gyulladást és fenntartják a bélfal integritását, megakadályozva a patogén baktériumok elszaporodását.
Végül úgy tűnik, hogy az oldható rostok gátolják az E. coli bizonyos törzsei által termelt kolibaktint. A jótékony baktériumok táplálásával olyan környezetet teremtenek, amely kevésbé kedvez a kórokozóknak. Ez a felfedezés aláhúzza a rostokban gazdag étrend fontosságát a bélrendszeri betegségek, köztük a vastagbélrák megelőzése szempontjából.