Egészség

Mindannyian fogyasztjuk, pedig szájüregi rákot okoz

Megdöbbentő tanulmány

Egy tanulmány jelentős kapcsolatot mutat ki a napi cukros italok fogyasztása és a szájüregi rák magasabb kockázata között – írta meg az ndtv.com.

Mindannyian fogyasztjuk, pedig szájüregi rákot okoz
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/B. Boissonnet

A Washingtoni Egyetem csütörtökön közzétett friss tanulmánya felfedezte, hogy azoknál a nőknél, akik naponta legalább egy cukorral édesített italt fogyasztottak, közel ötször nagyobb volt a szájüregi rák kialakulásának esélye azokhoz képest, akik kerülték a cukros italokat.

A tanulmány azért különösen jelentős, mert a szájüregi rákos megbetegedések száma rohamosan emelkedik, különösen a fiatalabbak körében, akik nem dohányoznak és nem isznak, és nincs más egyértelmű kockázati tényezőjük. A kutatók szerint az étrend szerepet játszhat ebben a riasztó növekedésben.

A szájüregi rákot korábban elsősorban az idősebb férfiakkal hozták összefüggésbe, akik ki voltak téve olyan gyakori rákkockázatoknak, mint a dohányzás és az alkohol. A dohányzás visszaszorulásával azonban a dohányzással összefüggő esetek száma csökkent, különösen a nyugati országokban.

Ez az új kutatás rávilágít a cukros italok rendszeres fogyasztásával kapcsolatos lehetséges egészségügyi kockázatokra, különösen a szájüregi rákos esetek növekvő tendenciájának fényében.

2020-ban világszerte több mint 355 ezer új szájüregi rákos esetet diagnosztizáltak, ami közel 177 ezer halálesethez vezetett. A legriasztóbb tendencia azonban a nemdohányzók, különösen a fiatalabb fehér nők körében tapasztalható esetek számának növekedése. A növekedés oka egyelőre nem tisztázott, a szexuális érintkezés útján terjedő humán papillomavírus (HPV) egy gyakori fertőzés, kizárható tényező.

A Washingtoni Egyetem nemrégiben a JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery című szaklapban közzétett tanulmánya szignifikáns összefüggést talált a cukros üdítőitalok magas fogyasztása és a szájüregi rák megnövekedett kockázata között olyan nőknél, akiket egyébként alacsony kockázatúnak tartottak, függetlenül dohányzási vagy ivási szokásaiktól.

Míg a cukrozott üdítőitalokat korábban már összefüggésbe hozták a vastagbél- és gyomor-bélrendszeri rákokkal, addig a fej- és nyaki rákokkal való lehetséges kapcsolatukat eddig nem vizsgálták.

Dr. Brittany Barber, a tanulmány vezető szerzője és a University of Washington School of Medicine fül-orr-gégészeti fej- és nyaksebészetének adjunktusa szerint ezek az eredmények új utat nyithatnak a szájüregi rák okainak megértésében, különösen az alacsony kockázatú nők esetében.

„A szájüregi rák ritkább, mint a mell- vagy a vastagbélrák, éves előfordulási gyakorisága körülbelül 4-4,3 eset 100 ezer főre vetítve. A szájüregi rák előfordulása azonban egyre nő a nem dohányzó, nem ivó nők körében” – mondta Barber.

Kapcsolódó írásaink

Zsibbad a keze?

ĀEnnek a vitaminnak a hiánya lehet az oka számos problémának