Egészség

Kiderült, hatvan év felett is ajánlott-e a túró

Körültekintő megközelítést igényel

A túró nemcsak ízletes, hanem rendkívül hasznos termék is, különösen az idősek számára. Kiváló forrása az alapvető tápanyagoknak, de fogyasztása körültekintő megközelítést igényel – számol be a Sports.kz.

Kiderült, hatvan év felett is ajánlott-e a túró
A túrót sem ajánlott mértéktelenül fogyasztani
Fotó: AFP/Food Collection/Mood4Food/Jobard/Ryman

Az erjesztett túró előnyei a hatvan év fölötti emberek számára

Csontok erősítése

Az életkor előrehaladtával nő a csontritkulás kockázata, ezért a kalciumban gazdag túró nélkülözhetetlenné válik. Fenntartja a csontsűrűséget, megelőzve a csonttöréseket.

A kalcium mellett foszfort is tartalmaz, amely szintén fontos a csontok egészségéhez.

Az izomtömeg fenntartása

A saracopenia (izomtömegvesztés) gyakori probléma az idősek körében. A sajtban lévő fehérje segít az izmok tónusban tartásában, javítva az erőt és a mozgékonyságot.

A fehérje elősegíti a szövetek helyreállítását, és erősíti az immunrendszert is.

Javított emésztés

A sajtban található tejsavbaktériumok támogatják az egészséges bélflórát, javítják az emésztést, és megelőzik a székrekedést.

A sajt könnyen emészthető, így ideális az érzékeny emésztésű emberek számára.

Vitaminok és ásványi anyagok

A sajt B-vitaminokat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek az idegrendszer számára, valamint A- és D-vitamint, amelyek fontosak a látáshoz és az immunitáshoz.

Olyan ásványi anyagok forrása is, mint a kálium és a magnézium, amelyek támogatják a szívet és az idegrendszert.

Javítja a bőr egészségét

A túró antioxidáns vegyületeket, szelént és E-vitamint tartalmaz, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, elősegítik a bőr tisztulását és a bőr feszesítését. Ha rendszeresen eszik túrót, elősegíti a kollagén termelődését a bőrben, amely lassítja az öregedési folyamatot, és véd a ráncok megjelenése ellen.

Hogyan kell helyesen fogyasztani a túrót?

Válasszon alacsony zsírtartalmút, az optimális megoldás a legfeljebb ötszázalékos zsírtartalmú túró.

Kezdje kis adagokkal, és figyelje meg, hogyan reagál a teste.

Vegye figyelembe az egyéni jellemzőket.

Ha krónikus betegségei vannak, konzultáljon orvosával.

Kombinálja más élelmiszerekkel, például fogyasszon túrót zöldségekkel, gyümölcsökkel és gabonafélékkel a kiegyensúlyozott étrend érdekében.

Változatosság

Vegye be a kecskesajtot is az étrendjébe, mert gazdag kalcium- és fehérjeforrás, amely nyomelemek elengedhetetlenek az egészséges csontok megőrzéséhez.

Kapcsolódó írásaink