Egészség
Ez a legkárosabb só
A tudósok elborzadtak

A tudósok két csoportra osztották a rágcsálókat, és olyan gyógyszert adtak be nekik, amely élesen csökkenti a jód szintjét a szervezetben – tájékoztat a Hibiny.ru.
Miután a pajzsmirigy-alulműködés jeleit regisztrálták náluk, az egyik csoportot jóddal dúsított különböző táplálékkiegészítőkkel etették. A másik részüket jódozott sót tartalmazó, normál táplálékkal etették.
Kevesebb mint egy hónappal később a szakértők összehasonlították az állatok hormonelemzéseinek eredményeit – a különböző tesztcsoportok mutatói nagymértékben különböztek.
Kiderült, hogy azok a rágcsálók, amelyek jódozott sót tartalmazó ételt ettek, rosszabbul gyógyultak, mint a többiek. Ugyanakkor a jódhiányos problémákat a jódtartalmú tejsavófehérjékkel dúsított ételek oldották meg a legjobban.
A tudósok így arra a következtetésre jutottak, hogy a szervezet hatékonyabban asszimilálja a fehérjékben és nem a nátrium-kloridban lévő jódot.
Ez a cikk tájékoztató jellegű. Nem orvosi vélemény. Szakorvosi konzultáció szükséges, ha étrendjén változtatna.