Egészség

Ez a legkárosabb só

A tudósok elborzadtak

A jódozott só káros lehet az élő szervezetekre, amelyet egy patkányokon végzett tudományos kísérletben be is bizonyítottak – számol be a Hibiny.ru.

Ez a legkárosabb só
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Biosphoto/Biosgarden/Catherine Fruhinsholz

A tudósok két csoportra osztották a rágcsálókat, és olyan gyógyszert adtak be nekik, amely élesen csökkenti a jód szintjét a szervezetben – tájékoztat a Hibiny.ru.

Miután a pajzsmirigy-alulműködés jeleit regisztrálták náluk, az egyik csoportot jóddal dúsított különböző táplálékkiegészítőkkel etették. A másik részüket jódozott sót tartalmazó, normál táplálékkal etették.

Kevesebb mint egy hónappal később a szakértők összehasonlították az állatok hormonelemzéseinek eredményeit – a különböző tesztcsoportok mutatói nagymértékben különböztek.

Kiderült, hogy azok a rágcsálók, amelyek jódozott sót tartalmazó ételt ettek, rosszabbul gyógyultak, mint a többiek. Ugyanakkor a jódhiányos problémákat a jódtartalmú tejsavófehérjékkel dúsított ételek oldották meg a legjobban.

A tudósok így arra a következtetésre jutottak, hogy a szervezet hatékonyabban asszimilálja a fehérjékben és nem a nátrium-kloridban lévő jódot.

Ez a cikk tájékoztató jellegű. Nem orvosi vélemény. Szakorvosi konzultáció szükséges, ha étrendjén változtatna.

Kapcsolódó írásaink