Egészség

Mindennap esszük, pedig rákot okozhat

Egyes élelmiszerek potenciálisan veszélyesek

A tudósok egy tanulmányt végeztek, amelynek eredményei azt mutatták, hogy egyes élelmiszerek potenciálisan veszélyesek, és jelentősen növelhetik a rák kialakulásának és az áttétek terjedésének valószínűségét a szervezetben – írja az Expressre hivatkozva a lenta.ru.

Mindennap esszük, pedig rákot okozhat
Mindenkinek törekedni kell az egészséges étrendre (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A kutatók szerint a legveszélyesebb adalékanyagnak a pálmaolajban található palmitinsav bizonyult, amely a rákos sejtekben a gének működésében okozhat változásokat. Ez pedig növeli a rák terjedésének kockázatát az emberi szervezetben.

A rák áttétképződés (terjedés) továbbra is a rákos betegek vezető halálozási oka, és az áttétes rákos betegek túlnyomó többsége nem gyógyítható.

A tudósok megállapították, hogy az áttétképződés gyorsabban kialakulhat a zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása miatt, amelyek egyike a palmitinsav.

Ez a sav a rákos sejteket regenerálódó állapotba hozza, és lehetővé teszi számukra, hogy a daganaton kívül jelzőhálózatokat alakítsanak ki.

A pálmaolaj rengeteg termékben szerepel: csokoládé, margarin, sütemények, kekszek stb.

Ezenkívül megtalálható a kozmetikumokban: samponokban, szappanokban, tisztítószerekben.

Helen Rippon, a Worldwide Cancer Research vezérigazgatója hozzátette: „Ez a felfedezés hatalmas áttörést jelent annak megértésében, hogy hogyan kapcsolódik össze az étrend és a rák, és ami talán még fontosabb, hogyan használhatjuk fel ezt a tudást új rákgyógyszerek kifejlesztésére.”

Becslések szerint az áttétképződés felelős a rákos halálesetek 90 százalékáért – ez világszerte évente mintegy kilencmillió halálesetet jelent.

„Ha többet tudunk meg a rák okairól, és ami még fontosabb, arról, hogyan lehet megállítani a rák terjedését, az a módja annak, hogy csökkentsük ezeket a számokat” – tette hozzá Helen Rippon.

Kapcsolódó írásaink