Egészség
Mindennap esszük, pedig rákot okozhat
Egyes élelmiszerek potenciálisan veszélyesek

A kutatók szerint a legveszélyesebb adalékanyagnak a pálmaolajban található palmitinsav bizonyult, amely a rákos sejtekben a gének működésében okozhat változásokat. Ez pedig növeli a rák terjedésének kockázatát az emberi szervezetben.
A rák áttétképződés (terjedés) továbbra is a rákos betegek vezető halálozási oka, és az áttétes rákos betegek túlnyomó többsége nem gyógyítható.
A tudósok megállapították, hogy az áttétképződés gyorsabban kialakulhat a zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása miatt, amelyek egyike a palmitinsav.
Ez a sav a rákos sejteket regenerálódó állapotba hozza, és lehetővé teszi számukra, hogy a daganaton kívül jelzőhálózatokat alakítsanak ki.
A pálmaolaj rengeteg termékben szerepel: csokoládé, margarin, sütemények, kekszek stb.
Ezenkívül megtalálható a kozmetikumokban: samponokban, szappanokban, tisztítószerekben.
Helen Rippon, a Worldwide Cancer Research vezérigazgatója hozzátette: „Ez a felfedezés hatalmas áttörést jelent annak megértésében, hogy hogyan kapcsolódik össze az étrend és a rák, és ami talán még fontosabb, hogyan használhatjuk fel ezt a tudást új rákgyógyszerek kifejlesztésére.”
Becslések szerint az áttétképződés felelős a rákos halálesetek 90 százalékáért – ez világszerte évente mintegy kilencmillió halálesetet jelent.
„Ha többet tudunk meg a rák okairól, és ami még fontosabb, arról, hogyan lehet megállítani a rák terjedését, az a módja annak, hogy csökkentsük ezeket a számokat” – tette hozzá Helen Rippon.