Egészség
Ha így szedi a D-vitamint, jobb, ha azonnal változtat szokásain
Nem mindegy, hogyan használjuk az étrend-kiegészítőket

A D-vitamin pótlása a fényszegényebb hónapokban nagyon fontos, de akár káros is lehet, ha nem vagyunk kellően körültekintőek. Mutatjuk, melyik a két leggyakoribb hiba, amelyet sokan elkövetnek.
Egy kutatás szerint káros is lehet a D-vitamin szedése, ha közben a szervezet K-vitamin-szintje nem megfelelő. Ennek magyarázata, hogy a K-vitamin a kulcsa a kalcium csontokba való beépülésének, a sok D-vitamin bevitele pedig magas vérkalciumszintet (hiperkalcémiát) eredményez.
Ez azért veszélyes, mert hosszú távon jelentősen növeli az érelmeszesedés és a szívbetegség kialakulásának kockázatát.
Milyen ételekben van a legtöbb D-vitamin?
A D-vitamint a legegyszerűbben halak – lazac, hering, szardínia –, tojás és gomba fogyasztásával vihetjük be.
Túl sok D-vitamint szednek
Mivel a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, a szervezet képes raktározni azt, tehát túladagolható. Az ajánlott beviteli mennyiség 1500–2000 nemzetközi egység (NE) naponta, a biztonságosan fogyasztható napi maximum pedig négyezer NE.
A túladagolás és tünetei
D-vitamin-túladagolás a felnőttek esetében akkor alakulhat ki, ha huzamosabb ideig napi tízezer nemzetközi egységnyi mennyiséget visznek be. De krónikus mérgezés már akkor is kialakulhat, ha éveken át napi négy-ötezer NE-nél több D-vitamint szed be valaki.
Mivel túladagolás esetén a vér kalciumszintje jelentősen megemelkedik, a legtöbb mérgezéses tünet ezzel függ össze. A D-vitamin-túladagolásra a leggyakrabban az alábbi panaszok hívják fel a figyelmet:
- hányinger és hányás,
- étvágytalanság,
- túlzott szomjúságérzés,
- gyakori vizelés, nagy mennyiségű vizelet távozása,
- általános gyengeség,
- gyakori fejfájás,
- konstans idegesség,
- veseproblémák – például vesekő, vesekárosodás vagy akár veseelégtelenség.