Egészség
Ez a zöldség megmenti a bélrendszert
Dél-amerikában, a Közel-keleten, de Európában is egyre népszerűbb

Ez a szokatlan zöldség a mályvafélék családjába tartozó zárvatermő növény. Feltehetően Etiópiából származik, de ma már az egész világon termesztik. Nagy-Britanniában hosszúkás alakja miatt „lady's finger”-nek is hívják.
Manapság az okrát egyre gyakrabban találjuk meg a bioboltokban. Frissen és feldolgozott termékekként, például liszt és sütőpor formájában egyaránt kaphatók.
Mennyire hasznos az okra?
Rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Íme néhány egészségügyi előnye:
- Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.
- Kedvez a szívnek – káliumot és magnéziumot tartalmaz, amelyek egészségesen tartják a szív- és érrendszert.
- Csökkenti a vércukorszintet és segít szabályozni a vérnyomást.
- Segít javítani az emésztést magas rosttartalma miatt.
- Erősíti a csontokat, mivel kalciumot és foszfort tartalmaz.
- Diétás célokra alkalmas – 100 g okra mindössze 36 kcal-t tartalmaz.
A bámia segít a gyomor- és bélbetegségeknél és javítják az emésztést. Jótékonyan hat a gyomorfekélyben, székrekedésben, sőt aranyérben szenvedőkre is.
Hogyan használjuk az okrát a főzésben?
Bár ezt a zöldséget gyakran az egzotikus konyhával hozzák összefüggésbe, ismerős ételekhez is kiváló.
- Sűríti a mártásokat és a leveseket – állagának köszönhetően krémesebbé teszi az ételeket.
- Alkalmas pörköltekhez és ragukhoz – jól illik a paradicsomhoz, fokhagymához, hagymához, curryhez és paprikához.
- Grillezhető, süthető, főzhető és süthető – az okra sokoldalúan felhasználható.
- Nyersen salátákhoz adható – friss ízt ad.
A legegyszerűbb módja az okra kipróbálásának, ha enyhén megpároljuk paradicsommal, hagymával és fokhagymával. Ízletes és egészséges köret, amelyet az egész család biztosan élvezni fog.