Egészség

A helyes étrend csökkenti a magas trigliceridszintet

A megemelkedett trigliceridszint a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulásához vezethet, így közvetve súlyos, életveszélyes betegségeket is okozhat.

A helyes étrend csökkenti a magas trigliceridszintet
A zöldségek és gyümölcsök az étrend elengedhetetlen részei, ezek fogyasztásából baj nem származhat
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

A trigliceridek olyan vérzsírok, amelyek energiával látják el a szervezetünket. Némelyiket a szervezetünk állítja elő, míg másokat a táplálékunkkal viszünk be, különösen a zsíros ételekkel. Ha azonban túl magas a trigliceridszint, az hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Mi számít magas trigliceridszintnek?

Optimális esetben a vérben csak minimális mennyiségű triglicerid van jelen, ám az 1,7 mmol/l (150 mg/dl) fölötti érték már emelkedettnek számít.

Ez emelheti meg a trigliceridszintet:

  • a zsírban gazdag étrend
  • túlzásba vitt alkoholfogyasztás
  • elhízás
  • inzulinrezisztencia, 2-es típusú diabétesz
  • bizonyos gyógyszerek (például vérnyomáscsökkentők és hormontartalmú készítmények)

Így csökkenthető

Magas trigliceridszint esetén mindenképp javasolt a kardiológiai kivizsgálás. Az érték csökkentéséhez, normalizálásához elengedhetetlen az egészséges életmód, a testsúly csökkentése, a zsírdús fogások elhagyása és a rendszeres testmozgás. Emellett az orvos gyógyszeres kezelést is előírhat, illetve bizonyos omega–3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőket is javasolhat az érték csökkentésére. Fontos azonban kiemelni, hogy a túl sok omega–3 zsírsav bevitelével éppen ellentétes hatást érhetünk el, ezért csak orvossal való egyeztetés után nyúljunk ezekhez a készítményekhez!

Kapcsolódó írásaink