Egészség

Étel, amely csökkenti a halálozás kockázatát

Sok fehérjét, ásványi anyagot és fontos vitaminokat tartalmaz

Sok fehérjét tartalmaz – de sok koleszterint is. A tojás egészségesnek számít – de a túl sok tojás egészségtelen lehet. Egy ausztrál kutatócsoport most azt vizsgálta, hogy hetente hány tojás csökkenti a halálozási kockázatot, és mikor lesz túl sok – írja a Focus.de.

Étel, amely csökkenti a halálozás kockázatát
A tojást is csak mértékkel szabad fogyasztani
Fotó: AFP/Food Collection/Mood4Food/Jean-Blaise Hall

Akár reggeli ételként, akár tükörtojásként vagy rántottaként, a tojás nagyon népszerű étel. Évente fejenként körülbelül 230 tojást fogyasztunk – írja a Focus.de.

A tojás sok fehérjét, ásványi anyagot és fontos vitaminokat tartalmaz. Ugyanakkor azonban viszonylag magas koleszterintartalma miatt a túl sok tojás fogyasztása károsnak számít az egészségre. Ezért még fontosabb, hogy tudjuk, mikor lesz túl sok.

Heti egy-hat tojás jótékony hatással van az egészségre

A kutatócsoport több mint 8000, hetven év feletti felnőttet elemzett. Azt elemezték, hogy a tojásfogyasztás hogyan függ össze az általános halálozással és az egyes betegségek – például a szívbetegségek vagy a rák – okozta halálozással.

Azt találták, hogy

  • a heti egy-hat tojás fogyasztása összefüggésbe hozható az összes halálozási ok és a szív- és érrendszeri halálozás alacsonyabb kockázatával.
  • ez azonban már nem érvényesült, ha a résztvevők a hét minden napján, azaz hetente hét tojást ettek.
  • a kutatók nem találtak kapcsolatot a tojásfogyasztás és a rákos halálozás között.

A résztvevők viszonylag nagy száma a vizsgálat jelentősége mellett szól – írják a tudósok. Ráadásul más táplálkozási tényezők nem torzították az eredményeket.

Voltak azonban korlátozások is: a tojásfogyasztást ugyanis a résztvevők saját maguk jelentették, és a tojásfajtákat nem rögzítették. Emiatt további vizsgálatokra lehet szükség a tanulmány eredményeinek alátámasztására.

Egyéb húsmentes fehérjeforrások – a tojáson kívül

A tojáson kívül vannak más élelmiszerek is, amelyekkel fedezheti a fehérjeszükségletét. Ez akár állati termékek nélkül is lehetséges.

A vegetáriánus fehérjeforrások közé tartoznak:

  • sajt
  • túró
  • a joghurt
  • vegetáriánus fehérjepor.

Vegán fehérjeforrások még:

  • hüvelyesek (lencse, bab, borsó)
  • szójatermékek (joghurtalternatíva, tofu)
  • diófélék és magvak
  • búza- és borsófehérje-termékek
  • vegán fehérjepor.

Kapcsolódó írásaink