Egészség
Étel, amely csökkenti a halálozás kockázatát
Sok fehérjét, ásványi anyagot és fontos vitaminokat tartalmaz

Akár reggeli ételként, akár tükörtojásként vagy rántottaként, a tojás nagyon népszerű étel. Évente fejenként körülbelül 230 tojást fogyasztunk – írja a Focus.de.
A tojás sok fehérjét, ásványi anyagot és fontos vitaminokat tartalmaz. Ugyanakkor azonban viszonylag magas koleszterintartalma miatt a túl sok tojás fogyasztása károsnak számít az egészségre. Ezért még fontosabb, hogy tudjuk, mikor lesz túl sok.
Heti egy-hat tojás jótékony hatással van az egészségre
A kutatócsoport több mint 8000, hetven év feletti felnőttet elemzett. Azt elemezték, hogy a tojásfogyasztás hogyan függ össze az általános halálozással és az egyes betegségek – például a szívbetegségek vagy a rák – okozta halálozással.
Azt találták, hogy
- a heti egy-hat tojás fogyasztása összefüggésbe hozható az összes halálozási ok és a szív- és érrendszeri halálozás alacsonyabb kockázatával.
- ez azonban már nem érvényesült, ha a résztvevők a hét minden napján, azaz hetente hét tojást ettek.
- a kutatók nem találtak kapcsolatot a tojásfogyasztás és a rákos halálozás között.
A résztvevők viszonylag nagy száma a vizsgálat jelentősége mellett szól – írják a tudósok. Ráadásul más táplálkozási tényezők nem torzították az eredményeket.
Voltak azonban korlátozások is: a tojásfogyasztást ugyanis a résztvevők saját maguk jelentették, és a tojásfajtákat nem rögzítették. Emiatt további vizsgálatokra lehet szükség a tanulmány eredményeinek alátámasztására.
Egyéb húsmentes fehérjeforrások – a tojáson kívül
A tojáson kívül vannak más élelmiszerek is, amelyekkel fedezheti a fehérjeszükségletét. Ez akár állati termékek nélkül is lehetséges.
A vegetáriánus fehérjeforrások közé tartoznak:
- sajt
- túró
- a joghurt
- vegetáriánus fehérjepor.
Vegán fehérjeforrások még:
- hüvelyesek (lencse, bab, borsó)
- szójatermékek (joghurtalternatíva, tofu)
- diófélék és magvak
- búza- és borsófehérje-termékek
- vegán fehérjepor.