Egészség

Ezek a rák veszélyes formájának rejtett jelei

Az onkológus megnevezte az első tüneteket

A gyomorrák az utóbbi időben a világon az egyik leggyakoribb ráktípussá vált. Számos tanulmány kimutatta, hogy az ilyen típusú rák kialakulásának kockázata többszörösére nő azoknál, akik szeretik a sót, a savanyított ételeket és a feldolgozott húsokat, például a kolbászt és a virslit, írta a hibiny.ru.

Ezek a rák veszélyes formájának rejtett jelei
A gyomorban keletkező daganat 3D-s illusztrációja
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Phot/Sebastian Kaulitzki

A tudósok megállapították, hogy a túl sok só begyullasztja a gyomor nyálkahártyáját, és tönkreteszi a Helicobacter pylori baktériummal szembeni természetes védekezőképességet, ami gyomorhurutot és fekélyt okoz. Ezek a betegségek viszont gyakran vezetnek a rák kialakulásához.

A gyomorrák, mint a rák szinte minden más formája, korai stádiumában jól kezelhető. Sajnos sok beteg nem figyel oda még azokra a súlyos problémákra utaló jelekre sem, amelyek már a betegség súlyos formájában jelentkeznek.

A Komszomolszkaja Pravdával folytatott beszélgetésben Dr. Alekszej Sesztakov professzor, a Petrovszkij Orosz Tudományos Sebészeti Központ (RSCS) torako-hasi sebészeti és onkológiai osztályának vezetője felsorolta a késői stádiumú gyomorrák implicit tüneteit. Az orvos megjegyezte, hogy a késői stádiumú onkológia első jelei a hirtelen fogyás, az általános erővesztés, a bőr természetellenes sápadtsága és bizonyos ételek ízérzékelésének megváltozása.

Az onkológus hangsúlyozta, hogy a gyomorrákot gyakran a húsoktól való hirtelen ellenszenv jelzi. Ilyen tünetekkel sürgősen orvoshoz kell fordulni, és a lehető legmélyebb diagnózist kell kérni.

A gyomorrák nem egyetlen betegség. Számos formája és fajtája van. Ráadásul a tudósok és az onkológusok egyre inkább hajlanak arra a nézetre, hogy minden egyes beteg daganata egyedi. Úgy gondolom, hogy a jövőben eljutunk a teljesen személyre szabott kezeléshez – fejezte ki bizakodását Sesztakov.

Kapcsolódó írásaink