Egészség
Egészséges az instant kávé?
Állítólag nincs íze, nincs aromája, és semmi haszna

Ez azonban nem igaz. Szergej Malozemov orvos elmondta, hogy miért viszonyulnak sokan negatívan az instant kávéhoz, és hogy ez ma már indokolt-e.
Kiderült, hogy a szovjet időkben keményítőt, cikóriát és makkot adtak az instant kávéhoz. Ezt azért tették, hogy növeljék a termék mennyiségét. A fenti adalékanyagok közül azonban csak a cikória tekinthető hasznosnak, amely javítja az emésztést és normalizálja a vércukorszintet.
A modern gyártók sem „szemétből” készítik az instant kávét. Ehhez egészen jó alapanyagokat használnak.
„A kávébabot a gyárakban pörkölik, őrlik és főzik. Majd az így kapott folyadékot besűrítik, a fel nem oldódott részét eltávolítják és megszárítják” – mondta Malozemov.
Így készül az instant kávé legolcsóbb fajtája, a kávépor. A drágább analóg esetében bonyolultabb szárítási módszert alkalmaznak – szén-dioxid felhasználásával. Ez ugyanolyan jó ízű, mint a kávéfőzőben készült kávé.
A granulált kávé jobb minőségűnek számít. Gőzzel vagy szublimációs eljárással dolgozzák fel.
„A kávéoldatot először megfagyasztják, majd a vizet légmentes térben eltávolítják. A módszer bonyolult és hosszadalmas, így a költségek is emelkednek. Ez az a fajta ital, amely leginkább hasonlít az igazira” – magyarázta Szergej Malozemov.
Az ügyes gyártók, akik megpróbálják olcsóbbá tenni a terméket, robusta kávét használnak az elkészítéséhez. Ez több kivonatot termel, mint a drága arabica.
Az ilyen takarékosság azonban mindig rosszul sül el. A kész ital nem büszkélkedhet nemes savassággal. Ehelyett kesernyés (keserű) földes ízt kap. Még a drága aromaolajok hozzáadása sem menti meg az ilyen terméket.
A „Live Food with Sergey Malozemov” csatorna szakértői összehasonlították a fagyasztva szárított és őrölt kávét. A laboratóriumi elemzések eredményeként kiderült, hogy minden mintában elegendő koffein van.
„Az élen a legolcsóbb kávé állt! Ez az alapanyagnak köszönhető: a robusta babban általában kétszer annyi koffein van, mint az arabicában. Így még a legolcsóbb ital is remekül feldobja a reggeli hangulatot. Összehasonlításunkban mégis az átlagos árú, fagyasztva szárított kávénak adtuk a győzelmet, amelynek íze közelebb áll a természeteshez” – tette hozzá a szakértő.