Egészség

Melyik kávéról jobb lemondani, és miért?

Cukorral, tejjel vagy fahéjjal?

Van, aki az édes, cukros kávét kedveli, mások tejet adnak hozzá, és van, aki a fűszerekkel ízesített, csípős ízt szereti – számol be a Sports.kz..

Melyik kávéról jobb lemondani, és miért?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az adalékanyagok azonban nemcsak a kávé ízére, hanem az emberi szervezetre is hatással vannak.

A cukor édessé teszi az italt, de fogyasztása káros lehet az egészségre. A gyors szénhidrátok hatására megugrik a vércukorszint, ami egy kis energialöketet ad, de aztán a cukorszint leesik, ami fáradtságot és vágyat okoz, hogy valami édeset együnk. A cukorral teli kávé állandó fogyasztása túlsúlyhoz és a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatához vezethet. Ráadásul a cukor elnyomhatja a kávé természetes ízét.

A tej lágyítja a kávé ízét és csökkenti a savasságát, ami jót tesz az érzékeny gyomrú embereknek. A tejben lévő fehérje és zsírok lassítják a koffein felszívódását.

Emiatt az éberség fokozatosan jön, de tovább is tart. A tejeskávé azonban a laktózérzékenyek számára problémát okozhat. Ezenkívül a tej csökkentheti a kávéban lévő antioxidánsok egészségügyi előnyeit.

A fahéj fűszeres ízt ad az italnak, és javítja a szervezet inzulinérzékenységét, ami segít a vércukorszint szabályozásában. Ez a fűszer antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, valamint javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

Kapcsolódó írásaink