Egészség
Kiderült, fogyasztás előtt meg kell-e mosni a bogyós gyümölcsöket
Fontos a minőségük

A szakértő megjegyezte, hogy az egyetlen kivételt azok a bogyók jelenthetik, amelyek minőségében teljesen biztosak vagyunk. Vagyis a saját veteményeskertben termesztett – írja a Sports.kz.
Mosás után a bogyókat papírtörlővel lehet megtörölni. Egyesek inkább szódabikarbóna vagy nagyon gyenge ecetes oldatban mossák a gyümölcsöt. A biológus azonban figyelmeztetett, hogy a megmosott bogyón a baktériumok és gombák tízszer gyorsabban szaporodnak, mint a mosatlanon. Ezért ajánlatos a bogyókat csak közvetlenül a fogyasztás előtt megmosni, pontosan annyit, amennyit megenni tervezünk.
„Ha a bogyó »normál« eredetű, akkor általában nem mossuk meg. Ha hosszabb ideig tárolják, akkor speciális, semleges géllel vonják be őket. De ha olyan bogyókat eszünk, amelyekről nem tudunk semmit, akkor jobb, ha egyszerűen nem esszük meg őket. Mert egy kezelt bogyó – ezt nem tudhatja – akár 14 napig, néha még tovább is megtarthatja a rovarölő szereket és különböző mérgező elemeket” – figyelmeztetett Baranova.