Egészség

Így csökkenthetjük a trombózis kockázatát

Ezek az élelmiszerek védenek a vérrögök ellen

Szergej Agapkin rehabilitációs orvos és Mihail Ginzburg táplálkozási szakértő olyan élelmiszerekről beszélt, amelyek segítenek csökkenteni a vérrögök kialakulásának kockázatát – adta hírül a pravda.ru.

Így csökkenthetjük a trombózis kockázatát
Akkor a legtáplálóbb, ha a héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa-Zentralbild/Manfred Krause

A trombózis egy olyan folyamat, amikor az erekben vérrögök (thrombusok) képződnek, amelyek megakadályozzák a vér szabad áramlását. Ezek az ételek védik az ereket:

Alma

  • kvercetint tartalmaz , amely egy természetes gyulladáscsökkentő anyag;
  • erősíti az érfalakat;
  • naponta együnk meg egy almát, ezáltal három százalékkal csökkenthetjük a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Fokhagyma

  • hígítja a vért és csökkenti a trombózis kockázatát;
  • gyulladáscsökkentő és fiatalító tulajdonságokkal rendelkezik;
  • véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Milyen egyéb élelmiszerek hasznosak?

A szakértők azt is javasolják, hogy vegyük be az étrendbe:

  1. káposzta – K-vitaminban gazdag, erősíti az ereket;
  2. étcsokoládé – javítja a vérkeringést;
  3. a zsíros tengeri halak (hering, szardínia) az egészséges omega-3 zsírsavak forrásai.

Az alma és a fokhagyma fogyasztása segít megvédeni az ereket és csökkenti a trombózis kockázatát, de a maximális hatás érdekében fontos a kiegyensúlyozott étrend betartása.

Kapcsolódó írásaink