Egészség
Így csökkenthetjük a trombózis kockázatát
Ezek az élelmiszerek védenek a vérrögök ellen

Akkor a legtáplálóbb, ha a héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa-Zentralbild/Manfred Krause
A trombózis egy olyan folyamat, amikor az erekben vérrögök (thrombusok) képződnek, amelyek megakadályozzák a vér szabad áramlását. Ezek az ételek védik az ereket:
Alma
- kvercetint tartalmaz , amely egy természetes gyulladáscsökkentő anyag;
- erősíti az érfalakat;
- naponta együnk meg egy almát, ezáltal három százalékkal csökkenthetjük a vérrögök kialakulásának kockázatát.
Fokhagyma
- hígítja a vért és csökkenti a trombózis kockázatát;
- gyulladáscsökkentő és fiatalító tulajdonságokkal rendelkezik;
- véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
Milyen egyéb élelmiszerek hasznosak?
A szakértők azt is javasolják, hogy vegyük be az étrendbe:
- káposzta – K-vitaminban gazdag, erősíti az ereket;
- étcsokoládé – javítja a vérkeringést;
- a zsíros tengeri halak (hering, szardínia) az egészséges omega-3 zsírsavak forrásai.
Az alma és a fokhagyma fogyasztása segít megvédeni az ereket és csökkenti a trombózis kockázatát, de a maximális hatás érdekében fontos a kiegyensúlyozott étrend betartása.