Egészség

A fokhagyma előnyei és ártalmai

Egyiptomban szent növényként tisztelték

A fokhagyma számos jótékony tulajdonsággal bír. Olyan hasznos olajokat tartalmaz, amelyek megvédik a szervezetet a vírusok hatásaitól. Erről Elena Solomatina táplálkozási szakértő beszélt a Vecsernyaja Moszkva című lapnak, adta hírül a vm.ru.

A fokhagyma előnyei és ártalmai
Antibakteriális és gombaellenes hatása jelentős (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

„Javaslom, hogy naponta legfeljebb egy gerezd fokhagymát fogyasszunk nyersen. Néhány embernek azonban teljesen el kell kerülnie ezt a terméket. Például azoknak, akiknek gyomor-bélrendszeri problémáik vannak. Az illóolajok irritáló hatással lehetnek a bél nyálkahártyájára, és súlyosbodást okozhatnak” – figyelmeztetett Solomatina.

A szakértő szerint a fokhagyma jó vérhígító, így jót tesz az érelmeszesedésben szenvedőknek.

„Ha azonban valakinek nem a vér hígítására, hanem éppen ellenkezőleg, a véralvadásra van szüksége, akkor a fokhagymát teljesen ki kell zárni az étrendjéből” – mondta a táplálkozási szakértő.

A fokhagyma számos különböző vitamint tartalmaz. De fontos tudni, hogy a megfázást nem lehet csak vele kezelni, de kiegészítő kezelésnek kiválóan alkalmas

– zárta a Szolomatina.

Kapcsolódó írásaink