Egészség

Nyolc egyszerű, magnéziumban gazdag gabonaféle

Előnyöket hoznak és energiával töltenek fel

A magnézium kulcsszerepet játszik az izmok működésében, az idegrendszerben és a vérnyomás szabályozásában. A táplálkozási szakértő elárulta, mely gabonafélék a legjobb forrásai ennek a fontos ásványi anyagnak. Erről az RBC-Ukrajna (Styler projekt) számolt be Galina Senik táplálkozási szakértő Instagram-oldalára hivatkozva.

Nyolc egyszerű, magnéziumban gazdag gabonaféle
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Voisin

Az emberek gyakran drága termékekben keresik a vitaminokat és ásványi anyagokat, megfeledkezve az egyszerű és megfizethető tápanyagforrásokról.

Fontos, hogy objektíven megértsük, mely gabonafélék egészségesek és melyek nem. Ezután előnyöket hoznak és energiával töltenek fel.

A legjobb, ha teljes kiőrlésű gabonaféléket vagy minimálisan zúzott, lehetőleg csiszolatlan gabonaféléket választunk.

A szakértő megjegyezte, hogy a gabonafélék a magnézium egyik forrása, ami nagyon szükséges az ember számára. A magnézium jobban felszívódik az ételekből, mint a kiegészítőkből.

A gyógyszerekből való biológiai hasznosulása csak 20-60%, így a gyógyszerekben az embereknek szánt adag 300-600 mg, és körülbelül 100 mg szívódik fel.

A magnézium a csontok és a fogak fő szerkezeti eleme. Ezenkívül az ásványi anyag elektrolitként működik, segít a kalcium- és káliumionok sejtmembránokon keresztüli szállításában, ami a szívverés, az idegimpulzusok és az izomösszehúzódások fenntartásához szükséges.

Milyen gabonafélék gazdagok magnéziumban

Ezek közé tartoznak a következők:

  • Hajdina – 100 g akár 250 mg magnéziumot is tartalmazhat.
  • quinoa – 100 g akár 120 mg magnéziumot is tartalmazhat.
  • a köles egy másik magnéziumforrás (kb. 100 mg)
  • zab – nem csak energiaforrás, hanem jó rostforrás is (85 mg/100 g)
  • a zabpehely 120-140 mg-ot tartalmaz 100 g-onként
  • a búzakorpa 448 mg-ot tartalmaz 100 g-onként, adjunk 0,5-1 teáskanálnyit a gabonafélékhez rostforrásként.
  • árpagríz – 90-150 mg-ot tartalmaz 100 g-onként
  • csiszolatlan vagy barna rizs – 110-140 mg, a fehér rizs csak 13 mg-ot tartalmaz.

Ha egy személy megeszik naponta 100-150 g száraz gabonafélét, akkor kiszámítható, hogy mennyi magnéziumot fogyaszt.

Ezenkívül a föld, amelyen a növényeket termesztették, meghatározza a nyomelemekkel való telítettségüket, és a fekete talaj különösen értékes erre.

„Használjon sokféle gabonafélét az étrendjében, ne csak 2-3-at. Így több tápanyaghoz, ízhez és jótékony hatású anyaghoz juthatsz a szervezeted számára. Kombináld őket zöldségekkel, gyümölcsökkel és fűszernövényekkel a nagyobb hatás érdekében” – tette hozzá a táplálkozási szakértő.

Kapcsolódó írásaink