Egészség
Nyolc egyszerű, magnéziumban gazdag gabonaféle
Előnyöket hoznak és energiával töltenek fel

Az emberek gyakran drága termékekben keresik a vitaminokat és ásványi anyagokat, megfeledkezve az egyszerű és megfizethető tápanyagforrásokról.
Fontos, hogy objektíven megértsük, mely gabonafélék egészségesek és melyek nem. Ezután előnyöket hoznak és energiával töltenek fel.
A legjobb, ha teljes kiőrlésű gabonaféléket vagy minimálisan zúzott, lehetőleg csiszolatlan gabonaféléket választunk.
A szakértő megjegyezte, hogy a gabonafélék a magnézium egyik forrása, ami nagyon szükséges az ember számára. A magnézium jobban felszívódik az ételekből, mint a kiegészítőkből.
A gyógyszerekből való biológiai hasznosulása csak 20-60%, így a gyógyszerekben az embereknek szánt adag 300-600 mg, és körülbelül 100 mg szívódik fel.
A magnézium a csontok és a fogak fő szerkezeti eleme. Ezenkívül az ásványi anyag elektrolitként működik, segít a kalcium- és káliumionok sejtmembránokon keresztüli szállításában, ami a szívverés, az idegimpulzusok és az izomösszehúzódások fenntartásához szükséges.
Milyen gabonafélék gazdagok magnéziumban
Ezek közé tartoznak a következők:
- Hajdina – 100 g akár 250 mg magnéziumot is tartalmazhat.
- quinoa – 100 g akár 120 mg magnéziumot is tartalmazhat.
- a köles egy másik magnéziumforrás (kb. 100 mg)
- zab – nem csak energiaforrás, hanem jó rostforrás is (85 mg/100 g)
- a zabpehely 120-140 mg-ot tartalmaz 100 g-onként
- a búzakorpa 448 mg-ot tartalmaz 100 g-onként, adjunk 0,5-1 teáskanálnyit a gabonafélékhez rostforrásként.
- árpagríz – 90-150 mg-ot tartalmaz 100 g-onként
- csiszolatlan vagy barna rizs – 110-140 mg, a fehér rizs csak 13 mg-ot tartalmaz.
Ha egy személy megeszik naponta 100-150 g száraz gabonafélét, akkor kiszámítható, hogy mennyi magnéziumot fogyaszt.
Ezenkívül a föld, amelyen a növényeket termesztették, meghatározza a nyomelemekkel való telítettségüket, és a fekete talaj különösen értékes erre.
„Használjon sokféle gabonafélét az étrendjében, ne csak 2-3-at. Így több tápanyaghoz, ízhez és jótékony hatású anyaghoz juthatsz a szervezeted számára. Kombináld őket zöldségekkel, gyümölcsökkel és fűszernövényekkel a nagyobb hatás érdekében” – tette hozzá a táplálkozási szakértő.