Egészség
Kávé és cukorbetegség: mi az összefüggés?

A tudósok megállapították, hogy egy csésze feketekávé naponta tíz százalékkal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezt a jótékony hatást a kávéban található, biológiailag aktív összetevőknek, a kávépolifenoloknak köszönhetjük. Ezek az anyagok csökkentik a szervezetben a gyulladásokat, valamint mérséklik az oxidatív stresszt a sejtekben és a szövetekben.
A feketekávé a leghatékonyabb
Fontos azonban, hogy a kávé cukor nélkül, fekete formában a leghasznosabb. Már egy teáskanál cukor is a felére, öt százalékra csökkenti a kávé cukorbetegség elleni védőhatását.
Az édesítőszerek szintén csökkentik a kávé jótékony hatását, bár nem olyan mértékben, mint a cukor – a védőhatás ekkor hét százalékra esik vissza. A tej és a tejszín viszont nem befolyásolja jelentősen a kávé cukorbetegség elleni hatását.
A túlzott kávéfogyasztás elkerülése érdekében naponta legfeljebb két-három csészével ajánlott inni. Az ideális időpont délelőtt van, még ebéd előtt.
A szakértők szerint a leghasznosabb kávéfőzési módszer a filterkávé. Ez azt jelenti, hogy a forró vizet átszűrjük az őrölt kávén és egy szűrőn, majd közvetlenül a csészébe csepegtetjük.