Egészség

Ez a gyümölcs hatféle rákos megbetegedés kockázatát csökkenti

Rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag

Egy nemzetközi tudóscsoport, köztük a Swabi Egyetem (Pakisztán) szakemberei megállapították, hogy a gránátalma és származékai – gyümölcs, héj, olaj, kivonat és gyümölcslé – csökkenthetik hat ráktípus kialakulásának valószínűségét – írja a Sports.kz a Zakon.kz-ra hivatkozva.

Ez a gyümölcs hatféle rákos megbetegedés kockázatát csökkenti
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Ahsan Mohammed Ahmed Ahmed

Ezek közé tartozik a prosztata-, hólyag-, mell-, bőr-, tüdő- és vastagbélrák. A tanulmány eredményeit a Food Science & Nutrition (FSN) című tudományos folyóiratban tették közzé.

A kutatók szerint a gránátalma daganatellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságaiban kulcsszerepet játszanak az antioxidánsok. Különösen a polifenolok, a flavonoidok és a tanninok segítenek csökkenteni a gyulladást, megakadályozzák a daganatos sejtek kialakulását, és lassítják növekedésüket.

Emellett a tudósok megjegyzik, hogy a gránátalma rendszeres fogyasztása csökkentheti az áttétképződés – a rák más szervekre való átterjedésének – kockázatát. Ez a gyümölcs rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, ugyanakkor alacsony a zsír- és kalóriatartalma, így hasznos a túlsúly elleni küzdelemben, amely a rák egyik kockázati tényezője.

Egyes tanulmányok szerint a gránátalmában található ellagotanninok védőhatást fejthetnek ki az olyan neurodegeneratív betegségekkel szemben, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. A tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a gránátalma befolyásolhatja egyes gyógyszerek, köztük a magas vérnyomás elleni gyógyszerek hatékonyságát, ezért gyógyászati célú felhasználását orvosával kell egyeztetni.

Kapcsolódó írásaink