Egészség

Lehet héjastul enni a burgonyát?

Sok rostot és alapvető tápanyagot tartalmaz

A burgonya „kabátban” kellemes és családias vacsora lehet, de veszélyt hordozhat magában, számol be a Sports.kz.

Lehet héjastul enni a burgonyát?
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

Főtt vagy sült – minden formában szeretjük a burgonyát. Sokan szeretik hámozás nélkül főzni és enni a burgonyát. De valóban jól teszik így? – teszi fel a kérdést a Sports.kz.

Igen, a burgonya héját meg lehet enni. Egészségesebb is hámozatlanul főtt burgonyát enni, mivel a héja sok rostot és alapvető tápanyagot tartalmaz. Fontos, hogy a burgonyát jól megmossuk, a csírákat és a foltokat eltávolítsuk, és ügyeljünk arra, hogy a héja ne legyen zöldes árnyalatú.

Először is mossuk meg a burgonyát hideg folyóvíz alatt, zöldségkefével. Ha a gumókon foltok vagy csírák vannak, azokat egy kés hegyével távolítsuk el. Ha zöld részeket lát, vágja ki őket.

Hasznos a burgonyahéj?

Az egészséges bioburgonya héja valóban hasznos. Makrotápanyag-tartalma lenyűgöző. Egy közepes méretű burgonya sült héja 115 kalóriát, körülbelül 5 gramm zsírt és 3 gramm fehérjét tartalmaz, emellett 27 gramm szénhidrátot is.

A burgonyahéj egészségügyi előnyei

A burgonyahéj rostokban gazdag. Mint tudjuk, ez egy olyan tápanyag, amely biztosítja az egészséges emésztést. Ha tehát aggódik az emésztése egészségéért, mindenképpen fogyasszon kabátburgonyát. Tele van ásványi anyagokkal. A burgonya nem túl vonzónak tűnő héja számos fontos ásványi anyagot tartalmaz. Ezek közé tartozik a nagy mennyiségű mangán és kálium, valamint a kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink és réz.

C-vitamint tartalmaz. Ha a C-vitamint csak a citrusfélékhez társítja, nagyon meg fog lepődni, ha megtudja, hogy a burgonyahéjban is van belőle. Egy egész burgonya héja 8 gramm C-vitamint tartalmaz.

B-vitaminok is vannak benne. A B-vitaminok csoportja létfontosságú a bőr, a szív és az agy, valamint az idegrendszer egészségéhez. Nagy mennyiségben tartalmaz B5- és B6-vitamint, valamint niacint (a B3-vitamin egyik formája). Tartalmaz továbbá tiamint (B1), riboflavint (B2) és folsavat (B9).

A burgonyahéj elősegíti az erősebb és egészségesebb csontozatot. Ez a benne található bizonyos ásványi anyagoknak, többek között a magnéziumnak, foszfornak és kalciumnak köszönhető.

Antiallergiás tulajdonságokkal rendelkezik. A burgonyahéj flavonoidok forrása, olyan növényi vegyületeké, amelyek szabályozzák a sejtek működését és harcolnak a szabad gyökök ellen. A kvercetin, a burgonyahéjban található flavonoidok egyik típusa, antiallergiás tulajdonságairól ismert.

A kolin forrása. Ez a tápanyag elengedhetetlen az egészséges agy és idegrendszer számára.

Bármelyik burgonya héja fogyasztható?

A burgonya héja a burgonyafajtától függetlenül ehető. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a burgonya héja túl kemény vagy foltos. Ebben az esetben jobb, ha a burgonyát fogyasztás előtt meghámozzuk.

Emellett egyes burgonyák, például a vörösesbarna burgonya héja keserű lehet, ha nyersen kóstolja meg. De ha megfőzzük, ezeknek a burgonyáknak a héja megváltoztatja az ízét.

Bármelyik burgonyafajtát is vásárolja, mindig jobb, ha bioburgonyát választ. A nem bio burgonya esetében ugyanis nagyobb a kockázata a növényvédőszer-szennyezésnek.

Megbetegíthet a burgonyahéj?

A burgonyahéj megbetegítheti Önt, ha zöldburgonyát evett. A burgonya héjának és húsának zöld színe azt jelzi, hogy a zöldség magas szolanin-tartalmú.

Hogyan főzzük a burgonyát?

Mielőtt a burgonyát megfőznénk, fontos, hogy alaposan megmossuk, eltávolítsuk az összes „szemet” és mellékzöldséget. Hogy mennyi ideig kell főzni a burgonyát a héjában, az a gumók méretétől függ: a fiatal kis burgonyának elég 20 perc, a közepes és nagy burgonya a forrástól számított 30-45 perc alatt éri el a kívánt állapotot. A kész burgonyát villával vagy késsel könnyen át lehet szúrni a gumó közepéig. Igyekezzünk minél kevesebbszer ellenőrizni a készenlétet, minden újabb szúrással a hasznos anyagok egy része kiforr.

Kapcsolódó írásaink