Egészség
Ételek, amik megvédenek a bélrák ellen
Eltávolítják a káros anyagokat a szervezetből

Kutatások szerint a bélrák minden harmadik esete a nem megfelelő rostbevitelhez köthető. Ezek a növényi rostok nem emésztődnek meg teljesen, de szabályozzák az emésztőrendszert és eltávolítják a káros anyagokat a szervezetből. Ha az emésztési folyamat lelassul, a méreganyagok tovább maradnak a belekben, ami növeli a rák kockázatát. Az orvosok naponta körülbelül 30 gramm rost fogyasztását javasolják – tájékoztat a Pravda.
Milyen termékek segítenek ennek a normának az elérésében?
A 10 legjobb rostforrás
1. Zabpehely
Minden tizedik ember zabpehellyel kezdi a napot - és jól teszi! 100 gramm zabpehelyben 9,1 gramm rost található. Gazdag oldhatatlan rostokban, amelyek szabályosan tartják az emésztést.
2. Zöldborsó
Könnyű és egészséges köret! 100 gramm borsó 5,6 gramm rostot biztosít. Alternatívák a csicseriborsó vagy a fehérbab.
3. Aszalt szilva
Az oldható és az oldhatatlan rostok nagyszerű forrása. Egy maréknyi körülbelül 5 gramm rostot tartalmaz. A lényeg, hogy ne vigyük túlzásba, hogy elkerüljük a puffadást.
4. Málna
A bogyós gyümölcsök között a vezető a rosttartalom tekintetében. 20 málna 5,4 gramm rostot biztosít a szervezeted számára. Nagyszerű választás nassolnivalónak!
5. Fekete bab
A hüvelyesek családjának legrostgazdagabb tagja: 10,3 gramm 100 grammonként. Ráadásul sötét héja szívbarát antociánokat tartalmaz.
6. Pattogatott kukorica
Ha saját maga készíti a pattogatott kukoricát só és olaj nélkül, remek rostforrás: 25 grammos adagonként 4 gramm.
7. Mandula
A diófélék és magvak rostban gazdagok, de a mandula különösen az. Egy maréknyi 5,3 gramm egészséges rostot tartalmaz.
8. Chia
Egy kanál chia 4,8 gramm rostot tartalmaz. Tökéletes turmixokhoz, zabkásához vagy pudinghoz!
9. Avokádó
A rostok mellett magas az egészséges zsírtartalma is. Egy fél avokádó körülbelül 3,4 gramm rostot tartalmaz, és sokáig teltségérzetet biztosít.
10. Batáta (édesburgonya)
Süssük meg vagy pürésítsük - a batáták rostban gazdagok (akár 6 gramm is lehet egy gyökérzöldségben), és jót tesznek a bélflórának.
Ha ezeket az ételeket beilleszti az étrendjébe, nemcsak az emésztése javul, hanem a bélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Kezdjen el még ma gondoskodni az egészségéről!