Egészség
A tojás jó vagy rossz az egészségünknek?
Bontsuk ki a részletesen

A tojás jó fehérjeforrás, és tartalmaz B-vitaminokat, folsavat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E és K), kolint és ásványi anyagokat.
A tojás körüli felhajtás a koleszterintartalom és annak a szívbetegségek kockázatával való összefüggése miatt van. Egy nagy tojássárgája körülbelül 275 mg koleszterint tartalmaz - ez közel van a koleszterinbevitel ajánlott napi határértékéhez.
Korábban az egészségügyi szakemberek figyelmeztettek, hogy a koleszterinben gazdag élelmiszerek, például a tojás fogyasztása megemelheti a vér koleszterinszintjét és növelheti a szívbetegségek kockázatát.
Az újabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a szervezet nem szívja fel jól az étkezési koleszterint, így az étkezési koleszterinnek nincs jelentős hatása a vér koleszterinszintjére.
Inkább az olyan élelmiszerek, mint a telített és transzzsírok játszanak nagy szerepet a koleszterinszintben.
Egy új tanulmány szerint az idősebb felnőttek körében a tojásfogyasztás támogatja a szív egészségét, sőt csökkenti a korai halálozás kockázatát.
A kutatók egy nagy, folyamatban lévő tanulmány adatait vizsgálták, amely idős felnőtteket követ és nyomon követi egészségi állapotukat.
A több mint 8000 emberre kiterjedő elemzésük során megvizsgálták, hogy az emberek általában milyen ételeket fogyasztanak, majd az orvosi feljegyzések és hivatalos jelentések alapján megnézték, hogy a résztvevők közül hányan és milyen okok miatt haltak meg egy hatéves időszak alatt.
A kutatók egy élelmiszer-kérdőív segítségével gyűjtöttek információkat az étrendjükről, amely tartalmazott egy olyan kérdést, hogy a résztvevők milyen gyakran ettek tojást az elmúlt évben: soha/ritkán (ritkán vagy soha, havonta 1-2 alkalommal) hetente (hetente 1-6 alkalommal) naponta (naponta vagy naponta többször).
Összességében azoknál, akik hetente 1-6 alkalommal fogyasztottak tojást, volt a legalacsonyabb a halálozás kockázata a vizsgált időszak alatt (29 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség okozta halálozás és 17 százalékkal alacsonyabb az általános halálozás tekintetében) azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem ettek tojást.
A napi tojásfogyasztás sem növelte a halálozás kockázatát.
Ez az elemzés kifejezetten a tojásfogyasztás és a halálozás közötti összefüggést vagy kapcsolatot kereste. További elemzésekre van szükség annak megértéséhez, hogy a tojásfogyasztás hogyan befolyásolhatja az egészség és a jólét más aspektusait.
Tekintettel ezekre az idővel változó ajánlásokra és a táplálkozástudomány árnyalataira, érthető, hogy a tojással kapcsolatos kutatások folytatódnak.
Mit jelent ez számomra? Akár a főtt, akár a rántott, akár a buggyantott, akár a sült vagy a sült tojást kedveli, a tojás kielégítő fehérje- és egyéb kulcsfontosságú tápanyagforrást biztosít.
Bár a tudomány még mindig nem áll rendelkezésre, nincs okunk arra, hogy korlátozzuk a tojásfogyasztást, kivéve, ha egy elismert egészségügyi szakember, például egy akkreditált gyakorló dietetikus kifejezetten ezt tanácsolja. Mint mindig, a mértékletesség a legfontosabb.