Egészség
Kiderült, hány tojást kell enni egy héten
Segíti a szív és érrendszer működését

A tojás sok fehérjét tartalmaz, amely könnyen emészthető, emellett gazdag aminosavakban, antioxidánsokban és egészséges zsírokban. Sokan egyébként tévesen azt hiszik, hogy a tojássárgáját jobb nem megenni, és a fehérjéket részesítik előnyben. Valójában a tojássárgája az, amely a zsírégető kolin nevű anyagot tartalmazza. Ezért jobb, ha egészben fogyasztjuk a tojást, különösen azok számára, akik fogyni szeretnének – írja a Sports.kz.
De vajon lehet-e gyakran, szinte mindennap tojást enni? Az ausztráliai Monash Egyetem tudósai kitartanak amellett: nemcsak lehetséges, hanem szükséges is! Mint a kutatók kiderítették, ez a termék segíti a szív és érrendszer működését.
A szakemberek nemrég publikáltak egy tanulmányt, amelyben 8756 felnőtt ausztrál és 70 év feletti amerikai vett részt. A tudósokat az emberek táplálkozási szokásai érdekelték. Minden önkéntes kitöltött egy speciális kérdőívet, amelyben a táplálkozással kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. Különös figyelmet fordítottak arra, hogy az emberek milyen gyakran ettek tojást (soha, havonta 1-2 alkalommal, hetente többször vagy naponta).
A tudósok figyelembe vették az emberek egészségügyi adatait, beleértve a krónikus betegségeket, és egyéb tényezőkkel is korrigáltak: életkor, nem, rossz szokások, életmód stb.
Minden önkéntest hat éven keresztül követtek nyomon.
A szakértők legfontosabb megállapításai:
– Azoknál a résztvevőknél, akik hetente többször ettek tojást, 29 százalékkal alacsonyabb volt a szív– és érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázata azokhoz képest, akik ritkábban fogyasztottak tojást. A kutatók megállapították, hogy az emberek átlagosan 1 és 6 tojás között fogyasztottak.
– Ugyanezeknek az önkénteseknek 17 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata azokhoz a résztvevőkhöz képest, akik soha vagy nagyon ritkán ettek tojást.
– A változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozó és gyakran tojást fogyasztó embereknél akár 44 százalékkal kisebb volt a szív– és érrendszeri rendellenességek kockázata azokhoz képest, akik nem figyeltek oda az étrendjükre és egyáltalán nem ettek tojást.
A kutatók azonban nem találtak statisztikailag szignifikáns összefüggést a tojásfogyasztás és a rákos megbetegedések között.
„Eredményeink azt mutatják, hogy az embereknek, beleértve az időseket is, hetente legfeljebb hat tojást kellene fogyasztaniuk. Ez a termék segít megvédeni a szívet és az ereket, és csökkenti a mindenféle okból bekövetkező hirtelen halál valószínűségét” – állapították meg a kutatók.
Jelenleg az Amerikai Szív Szövetség szerint az egészséges emberek naponta egy egész tojást fogyaszthatnak, míg a normális koleszterinszintű idősek a termék tápértéke miatt napi két tojást is ehetnek.
A következtetés egyértelmű: a tojás minden nap fogyasztható, ha nincs ellenjavallat. Ideális esetben főzve, nem pedig sütve – így a termék több hasznos tulajdonságot őriz meg, és nem lesz annyira kalóriadús. Ezenkívül a csirketojás segít a fogyásban, az immunitás erősítésében, a bőr és a haj állapotának javításában – ezt a tudósok is bizonyították.