Egészség

Szükség van-e az inzulinrezisztens diétára?

A szakértők szerint a diéta akár anakk is hasznos lehet, aki alapvetően nem szenved cukorbetegségben

Az inzulinrezisztens diéta hasznos lehet, és nem csak azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek – írja a Health Day legújabb cikkében.

Szükség van-e az inzulinrezisztens diétára?
Az egészséges táplálkozást a szervezet meghálálja
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Li/Microgen Images

Az inzulinrezisztens diéta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, habár eredetileg azon emberek számára találták ki, akik valamilyen emésztési deficienciát okozó betegségben, esetleg 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Ez azonban nem jelenti, hogy csak ők élvezhetnék ennek az előnyeit.

Az inzulinrezisztens diéta legfőbb előnye ugyanis, hogy igyekszik a vércukorszint stabilizálására azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat, proteineket és zsírokat kombinál. A stabil vércukorszint hosszú távon is hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez, így akkor is érdemes ebbe az irányba indulnunk, ha szeretnénk egy kicsit egészségesebben élni.

Az inzulinrezisztens étrenben az egyensúly a legfontosabb, így érdemes minden étkezés alkalmával erre törekedni. A szakértők szerint ennek megfelelően legyen legalább a tányér fele zöldség, a másik fele pedig valamilyen proteinforrás, mondjuk csirke vagy hal. Az is legalább ennyire fontos, hogy igyekezzünk a keményítőtartalmú zöldségeket kerülni, mivel ezek nehezítik a felszívódást.

Érdemes lehet tehát megreformálni étkezéseinket, hiszen a szakemberek álláspontja szerint még mindig az étkezéseink minősége az egyik llegmeghatározóbb faktor későbbi egészségünk szempontjából.

Kapcsolódó írásaink