Egészség
Szükség van-e az inzulinrezisztens diétára?
A szakértők szerint a diéta akár anakk is hasznos lehet, aki alapvetően nem szenved cukorbetegségben

Az inzulinrezisztens diéta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, habár eredetileg azon emberek számára találták ki, akik valamilyen emésztési deficienciát okozó betegségben, esetleg 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Ez azonban nem jelenti, hogy csak ők élvezhetnék ennek az előnyeit.
Az inzulinrezisztens diéta legfőbb előnye ugyanis, hogy igyekszik a vércukorszint stabilizálására azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat, proteineket és zsírokat kombinál. A stabil vércukorszint hosszú távon is hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez, így akkor is érdemes ebbe az irányba indulnunk, ha szeretnénk egy kicsit egészségesebben élni.
Az inzulinrezisztens étrenben az egyensúly a legfontosabb, így érdemes minden étkezés alkalmával erre törekedni. A szakértők szerint ennek megfelelően legyen legalább a tányér fele zöldség, a másik fele pedig valamilyen proteinforrás, mondjuk csirke vagy hal. Az is legalább ennyire fontos, hogy igyekezzünk a keményítőtartalmú zöldségeket kerülni, mivel ezek nehezítik a felszívódást.
Érdemes lehet tehát megreformálni étkezéseinket, hiszen a szakemberek álláspontja szerint még mindig az étkezéseink minősége az egyik llegmeghatározóbb faktor későbbi egészségünk szempontjából.