Egészség
Csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét ez az ital
Számtalan jótékony egészségügyi hatása van

A legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott tej a szarvasmahától származik, de emberi fogyasztásra alkalmas a kecsketej, a juhtej, sőt a szamár, a ló, a bivaly és a teve teje is. Magyarországon az előbbi három (a tehén, a kecske és a juh) teje a legnépszerűbb, ám világszerte egyre több helyen fogyasztják a számtalan egészségügyi hatással bíró, rendkívül egzotikus tevetejet. Egyesek szerint édes, enyhén sós íze van, és krémesebb is, mint a szarvasmarhák teje.
A tevetej a nőstény állatoktól származik és ugyanúgy alkalmas az emberi fogyasztásra, mint a tehéntej. A közel-keleti és észak-afrikai országokban már nagyon régóta isszák főleg a pásztorok, akik a tevék segítségével szelik át a forró, kietlen, sivatagos tájakat. Számukra elsőszámú folyadékforrás a tevetej.
A tevetejben többféle fehérje is található. Nagy arányban tartalmaz béta-kazeint, kappa-kazein-tartalma azonban csekély, így ilyen értelemben az anyatejhez hasonlít az összetétele. Ennek a jellegzetességnek köszönhető, hogy a tehéntejfehérje fogyasztása során allergiás tüneteket produkáló gyermekek a tevetejet többnyire gond nélkül ihatják.
Egyes szakvélemények szerint a friss és a fermentált tevetejnek vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatása van, illetve rendelkezik vírusellenes tulajdonságokkal is. A tevetej fogyasztása jó hatással van a gyomor-bélrendszer bizonyos megbetegedéseire. A tehéntejhez képest jóval magasabb a C-vitamin-tartalma, ellenben B-vitaminból kevesebb van benne, mint a boltokban kapható hazai tejekben. A tevetej jelentős arányban tartalmaz telítetlen és hosszú láncú zsírsavakat, ennek köszönhetően csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A gyakori tevetejfogyasztás mérsékli a cukorbetegség tüneteit is. Egyes népcsoportok esetében megfigyelték, hogy a tevetejnek akár a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is komoly szerepe lehet. Kedvező hatását a tevetejben található jelentős mennyiségű inzulinnak és inzulinszerű anyagoknak köszönheti.