Egészség
Ha ezt fogyasztjuk, megelőzhetjük a magas vérnyomást
Jótékony hatással lehet a szív egészségére is

Egy tanulmányban több mint hétezer olyan felnőtt vett részt, akik a szív- és érrendszeri betegségek magas kockázatának voltak kitéve. Kérdőíveket töltöttek ki életmódjukról és egészségügyi állapotukról, valamint táplálkozási szokásaikról – ezek között szerepelt a paradicsomfogyasztás is.
A tanulmány során a szakértők megállapították, hogy a paradicsom és a paradicsomalapú élelmiszerek jelentősen hozzájárulhatnak a magas vérnyomás megelőzéséhez és kezeléséhez. Sőt, a paradicsom napi szinten történő fogyasztása jótékony hatással lehet a szív egészségére is.
A paradicsom káliumban gazdag, amely tápanyagról ismert, hogy segít csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy mérsékli a nátrium hatását a szervezetben. A paradicsom magas káliumtartalma miatt az Amerikai Szívgyógyászszövetség (AHA) által is ajánlott élelmiszerek közé sorolható a magas vérnyomás csökkentése érdekében. Emellett a káliumban gazdag ételek számos szívbarát étrendben is kulcsszerepet játszanak. A paradicsom azért volt a kutatás célpontja, mert könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó, így világszerte számos étrendben megtalálható.
A paradicsom magas káliumtartalma mellett kiváló likopinforrás is. A likopin számos előnnyel rendelkezik a szív-és érrendszerre nézve; többek között antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír. Továbbá a kutatások szerint a likopin vérnyomáscsökkentő tulajdonságairól is ismert.
Számos klinikai vizsgálat foglalkozik a vérnyomáscsökkentő étrenddel, köztük a mediterrán étrenddel és a magas vérnyomás kezelésére irányuló diétás étrenddel. Ezek az adatok a magas gyümölcs-, zöldség- és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étkezési mintát támogatják.