Egészség

Ezt egye, ha epediétán van!

Hogyan tudjuk megelőzni az epekő kialakulását?

Az epekímélő diéta zsírkontrollja, és a tápanyagban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend nem csak ez epebetegeknek hasznos, és segíthet megelőzni az epekő kialakulását – tudatosítja velünk a Házipatika.

Ezt egye, ha epediétán van!
Epehólyag 3D-s illusztrációja
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Phot/Sebastian Kaulitzki

Sokszor félreértik, hol termelődik az epe. Nem az epehólyagban, hanem a májban, ahonnan az epevezetéken keresztül jut az epehólyagba. Az epehólyag izomzata szabályozza, hogy mennyi epe jusson tovább a patkóbélbe, és mennyire van szükség az emésztéshez.

Ez zsír! Igen, de az epebetegeknek nem tesz jót. A sült és zsíros ételekben gazdag étrend növelheti az epekövek kialakulásának kockázatát.

Epebarát ételek:

Egyen több rostban gazdag ételt: gyümölcsöket, zöldségeket, babot és borsót! A teljes kiőrlésű gabonák, a barna rizs, a zab és a teljes kiőrlésű kenyér is rostokban dús alapanyagok.

  • Fogyasszon egészséges zsírokat, például olívaolajat, hogy segítse az epehólyag összehúzódását és rendszeres kiürülését!
  • Minél kevesebb finomított szénhidrátot és kevesebb cukrot fogyasszon!
  • Kerülendő a tejszín, a vajas krémek, a csokoládé.
  • Élvezeti szerek közül a feketekávé, az erős fekete teák, alkohol kerülhetnek az étrendből kimaradók listájára.
  • A zsírban sült, rántott, pirított, füstölt vagy panírozott húsok, szalonna, a liba, a kacsa, a sertés, a szarvas, a zsíros halfélék, a belsőségek és a kolbász.
  • A nagyon alacsony kalóriatartalmú diéták és a súlycsökkentő műtétek ugyan gyors fogyáshoz vezethetnek, de növelhetik az epekő kialakulásának kockázatát.

Kapcsolódó írásaink