Egészség
Ezt egye, ha epediétán van!
Hogyan tudjuk megelőzni az epekő kialakulását?

Sokszor félreértik, hol termelődik az epe. Nem az epehólyagban, hanem a májban, ahonnan az epevezetéken keresztül jut az epehólyagba. Az epehólyag izomzata szabályozza, hogy mennyi epe jusson tovább a patkóbélbe, és mennyire van szükség az emésztéshez.
Ez zsír! Igen, de az epebetegeknek nem tesz jót. A sült és zsíros ételekben gazdag étrend növelheti az epekövek kialakulásának kockázatát.
Epebarát ételek:
Egyen több rostban gazdag ételt: gyümölcsöket, zöldségeket, babot és borsót! A teljes kiőrlésű gabonák, a barna rizs, a zab és a teljes kiőrlésű kenyér is rostokban dús alapanyagok.
- Fogyasszon egészséges zsírokat, például olívaolajat, hogy segítse az epehólyag összehúzódását és rendszeres kiürülését!
- Minél kevesebb finomított szénhidrátot és kevesebb cukrot fogyasszon!
- Kerülendő a tejszín, a vajas krémek, a csokoládé.
- Élvezeti szerek közül a feketekávé, az erős fekete teák, alkohol kerülhetnek az étrendből kimaradók listájára.
- A zsírban sült, rántott, pirított, füstölt vagy panírozott húsok, szalonna, a liba, a kacsa, a sertés, a szarvas, a zsíros halfélék, a belsőségek és a kolbász.
-
A nagyon alacsony kalóriatartalmú diéták és a súlycsökkentő műtétek ugyan gyors fogyáshoz vezethetnek, de növelhetik az epekő kialakulásának kockázatát.