Egészség

Együnk ebből minden étkezés után egy kanállal

Desszert helyett is jó lehet

A főétkezések után jólesik valami édes, sajnos azonban a desszertek nem igazán szolgálják egészségünk védelmét. Egy finom péksütemény, tortaszelet, csoki vagy fagyi inkább hizlal, mintsem táplál, de nem törvényszerű, hogy minden desszertnek ilyennek kell lennie! Egy édes csodaszerből egy kanállal is elég, és nemcsak a desszertéhségünk csillapodik, de a szervezetünk is meghálálja a gondoskodást – írta meg a mindmegette.hu.

Együnk ebből minden étkezés után egy kanállal
A gyömbérshot hozzávalói: 5 dkg friss gyömbér, 2 db citrom, 2 ek. méz, 5 dl víz, 1 tk. kurkuma
Fotó: AFP/Biosphoto/Biosgarden/Catherine Fruhinsholz

Az édes ízek utáni sóvárság utalhat hiánybetegségre, de a minden főétkezést lezáró desszertfalatok iránti vágyat hozhatjuk a gyermekkorból is. A gyerekeket ugyanis gyakran jutalmazzák édességgel, csokival, és akkor is előkerülnek a nyalánkságok, ha valami rossz dologról kell elterelni a kicsik figyelmét.

A sütemények, desszertek és édességek fő alkotóeleme, a cukor ráadásul kialakíthat függőséget is, a vonzásnak pedig nagyon nehéz ellenállni. Léteznek praktikák, amikkel le tudja szoktatni magát az ember a cukorfüggőségről, és ezek egyike az, ha megpróbálunk egészségesebb alternatívákat keresni. Tejcsoki helyett együnk étcsokit, válasszuk a cukormentes bolti édességeket, a teljes kiőrlésű kekszeket vagy a gyümölcsöket.

Egészséges csokihelyettesítő

Aki próbálta már, pontosan tudja, hogy egy finom alma nem helyettesíti a még finomabb tejcsokit, ugyanis ha az ember csokira vágyik, nem lehet az agyunkat semmi alternatív megoldással átverni. Érdemes tehát a fokozatosság elvét alkalmazni és nem elhagyni rögtön a kedvenc nasinkat, hanem csökkenteni a mennyiséget, és ezzel párhuzamosan apró léptekben beépíteni valami egészségesebbet az étrendbe.

Ilyen egészséges desszert lehet a gyümölcs, a mézes diós, a datolyába rejtett étcsokoládé vagy az a házi szirup, ami hatóanyagainak köszönhetően joggal nevezhető csodaszernek is. Kell hozzá méz, reszelt friss gyömbér, citromlé és két aromás fűszer, őrölt fahéj és őrölt kardamom is. Az alapanyagokat alaposan össze kell keverni, vagy rázni egy lezárt befőttesüvegben, majd napi egy-egy kanállal ehetünk is belőle – írja a Metropol, ami szerint csípős desszertnek, de emésztést segítő és immunerősítő szirupnak is tökéletes.

Hozzávalók a csípős-édes csodaszerhez:

  • 1 db nagyobb friss gyömbér
  • 3 dl vegyes virágméz
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 db citrom kifacsart leve
  • 1 csipet őrölt kardamom

A gyömbér egy ősi csodaszer

A gyömbér a sportolók és diétázók, tudatos életmódot követők számára is fontos alapanyag, ebből készül ugyanis az immunerősítő ital, a gyömbérshot is. A gyömbér gyógyhatásai között szerepel az immunrendszer erősítése, az energetizálás, a gyulladáscsökkentő folyamatok beindítása és a test méregtelenítése is. Támogatja az emésztést, felgyorsítja az anyagcserét, mérsékli a gázképződést, így gyógyír lehet a puffadásra is.

A gyömbér magas magnéziumtartalommal rendelkezik, emellett tele van vassal, cinkkel, C- és B6-vitaminokkal, illetve számtalan antioxidánssal is. Ezek együttesen segítenek felvértezni a szervezetet a különféle betegségekkel szemben, sőt védik a sejteket is, így lassíthatják az öregedést.

A csodaszirup többi hatóanyaga

A kardamom jó felfúvódás, rossz emésztés ellen, enyhítheti a fejfájást, serkenti a szívizmok működését, emellett az egész kardamomszemek rágcsálása frissíti a leheletet, és állítólag a fogaknak is jót tesz. A fahéjnak magas az antioxidánstartalma, ismert gyulladáscsökkentő hatása, ráadásul segítségünk lehet fogyókúra során is, a fahéjtea pedig ízletes ital. A méz és a C-vitamin-tartalma miatt is híres citrom pedig régóta használt immunerősítők, megannyi jótékony egészségügyi tulajdonsággal.

Kapcsolódó írásaink