Egészség
Az idősek legegészségesebb étele
A többszörösen telítetlen zsírsavak felelősek az anyagcsere-folyamatokért

Elmondása szerint ez a hal jódban gazdag, fehérjét és többszörösen telítetlen savakat is tartalmaz. Ráadásul meglehetősen olcsó – írta meg az m24.ru.
„A jód aktiválja a pajzsmirigyet, annak hormonszintézisét és az anyagcserét, különösen a tengertől távol élő időseknek van rá szükségük” – mutatott rá a szakember.
A többszörösen telítetlen zsírsavak felelősek az anyagcsere folyamatokért, a szív és az erek egészségéért.
A halban található fehérje építőanyagként szolgál a sejtek számára és a fertőzések ellen küzdő antitestekhez – tette hozzá Muhina.
A táplálkozási szakértő hozzátette, hogy egy idős ember étlapján hetente ötször szerepeljen hal, napi 150-200 gramm mennyiségben. Bő olajban sütéskor a termékben egészségre veszélyes rákkeltő anyagok képződnek, ezért a legjobb párolni vagy kevés olívaolajban sütni.
Korábban az a nézet terjedt el, hogy a tonhal fogyasztása súlyos egészségkárosodást okozhat. A helyzet az, hogy életük során a halak nehézfémsókat, különösen higanyt halmoznak fel. Ezért rendszeres fogyasztása mérgezést okozhat. Érdemes változatosan fogyasztani a tenger gyümölcseit.