Egészség

Az idősek legegészségesebb étele

A többszörösen telítetlen zsírsavak felelősek az anyagcsere-folyamatokért

Az idősek számára leghasznosabb hal a tőkehal – mondta Marijat Muhina táplálkozási szakértő, az orvostudományok doktora a Moszkva 24-nek.

Az idősek legegészségesebb étele
A táplálkozási szakértő azt ajánlja, hogy egy idős ember étlapján hetente ötször szerepeljen hal
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Corinne Ryman, Pierre Cabannes

Elmondása szerint ez a hal jódban gazdag, fehérjét és többszörösen telítetlen savakat is tartalmaz. Ráadásul meglehetősen olcsó – írta meg az m24.ru.

„A jód aktiválja a pajzsmirigyet, annak hormonszintézisét és az anyagcserét, különösen a tengertől távol élő időseknek van rá szükségük” – mutatott rá a szakember.

A többszörösen telítetlen zsírsavak felelősek az anyagcsere folyamatokért, a szív és az erek egészségéért.

A halban található fehérje építőanyagként szolgál a sejtek számára és a fertőzések ellen küzdő antitestekhez – tette hozzá Muhina.

A táplálkozási szakértő hozzátette, hogy egy idős ember étlapján hetente ötször szerepeljen hal, napi 150-200 gramm mennyiségben. Bő olajban sütéskor a termékben egészségre veszélyes rákkeltő anyagok képződnek, ezért a legjobb párolni vagy kevés olívaolajban sütni.

Korábban az a nézet terjedt el, hogy a tonhal fogyasztása súlyos egészségkárosodást okozhat. A helyzet az, hogy életük során a halak nehézfémsókat, különösen higanyt halmoznak fel. Ezért rendszeres fogyasztása mérgezést okozhat. Érdemes változatosan fogyasztani a tenger gyümölcseit.

Kapcsolódó írásaink