Egészség
A legveszélyesebb alkohol már a szájban rákot okoz
A vegyület károsítja a DNS-t

Ezt az orvostudományok doktora, David Zaridze professzor mondta el, megjegyezve, hogy a vegyület károsítja a DNS-t, és a szervek nyálkahártyájának sejtjeire hat. Ennek következtében egy egészséges sejt mutálódik, és rákos sejtté degenerálódik. A folyamat sebessége az alkoholfogyasztás időtartamától, mennyiségétől függ. Szintén számítanak az etanol anyagcseréjének jellemzői a szervezetben – írja a Sports.kz.
„Vagyis a szervezet azon képességétől, hogy az etanolt acetaldehiddé és ecetsavvá dolgozza fel” – pontosította az NMI N.N. Blokhinról elnevezett Onkológiai Központ klinikai epidemiológiai osztályának vezetője. N. N. Blohin.
Az onkológus válaszolt a kérdésekre is: igaz-e, hogy a vörösbor bizonyos mennyiségben jót tesz a szervezetnek, és milyen alkohol a legkárosabb. Figyelembe véve, hogy a rák kialakulásának kockázata az etanol „dózisától” függ, a 13 százalékos száraz bor előnyös (ugyanahhoz a vodkához képest). 100 ml 40 fokos alkohol elfogyasztása 33 g etanolt juttat a szervezetbe. A 100 ml száraz bor pedig 10 g etanolnak felel meg.
„Ennek megfelelően kevésbé káros 100 ml száraz bort meginni, mint 100 ml vodkát” – jegyezte meg David Zaridze, ugyanakkor ismét hangsúlyozta, hogy aki iszik, annál a nem ivó emberhez képest megnő a rák kialakulásának kockázata.