Egészség

Inni vagy nem inni?

Ez történik, ha többször forraljuk a vizet

A csapvíz, palackozott, ásványvíz és forrásvíz ismételt forralása megváltoztathatja kémiai összetételét. Lehet-e így inni a vizet? – teszi fel a kérdést a Sports.kz.

Inni vagy nem inni?
A többször felforralt ivóvíz íze megváltozhat
Fotó: AFP/Hans Lucas/Magali Cohen

A víz nélkülözhetetlen az ember számára. De gyakran felforralják, hogy elpusztítsák a benne lévő vírusokat és baktériumokat. Gyakran marad egy kis folyadék a vízforralóban, és az ember egyszerűen rátölt, majd újra felforralja – számol be a Sports.kz.

Mi történik az újraforralás során?

Miért változik meg a közönséges ivóvíz, ásványvíz vagy forrásvíz összetétele a többszöri forralás során? Azért, mert a folyamat során a víz egy része gőz formájában a légkörbe kerül, és ekkor koncentrálódnak a kémiai maradványok.

Ha tiszta ivóvizet használ, ez a kibocsátás nem okoz egészségügyi problémát. Bár, ha többször forral túl kemény vizet, akkor a vízforraló belsejében vízkő képződik.

Ha azonban ismételten magas kalciumtartalmú vizet (ásványvíz, kemény víz) forral, az embereknél egészségügyi problémák léphetnek fel. Különösen epehólyag- és vesekő, érelmeszesedés vagy ízületi gyulladás léphet fel.

Az ismételt forralás befolyásolhatja az ízét

Az újraforralás valóban megváltoztathatja a tea vagy a kávé ízét, ha ilyen vizet adunk hozzá. Ez annak köszönhető, hogy a friss víz nagyszámú buborékot tartalmaz. Amikor felmelegítjük, az oldott gázok egy kicsit megemelik a savasságát, ami segít jobban szétválasztani az ízmolekulákat.

Egyesek azt állítják, hogy a forralt víznek egyáltalán nincs íze. Ezért jobb, ha a teához vagy a kávéhoz friss, még nem forralt vizet adunk.

Kapcsolódó írásaink