Egészség

Ezt a kenyeret vegyük, ha egészségesen szeretnénk élni

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyei régóta ismertek, azonban nem mindig könnyű kiszúrni őket

A kenyér általában minden háztartásban megtalálható, azonban ha biztosra szeretnénk menni, hogy nem egy ultrafeldolgozott változatot vásárolunk, ezekre érdemes lehet figyelni – írja a Health legújabb cikkében.

Ezt a kenyeret vegyük, ha egészségesen szeretnénk élni
A boltokban rengeteg fajta kenyeret lehet vásárolni, viszont érdemes elolvasni a pontos összetevőket
Fotó: MH archív/Csudai Sándor

Az emberek nagy része titsztában van vele, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek számos veszélyt rejtenek, hiszen a szakemberek az elmúlt években több olyan betegséggel is kapcsolatba hozták ezeket az ételeket, mint a szív- és érrendszeri elváltozások, a demencia, de bizonyos daganatos betegségek is ide tartoznak.

Az emberek ugyan igyekeznek ezeket az ételeket elkerülni, azonban sokszor a választás közel sem egyértelmű. Általánosságban elmondható, hogy a kenyér egy feldolgozott étel, hiszen mindenképp lesz benne liszt, élesztő és a legtöbb esetben cukor is. Azonban a szakemberek szerint elég néhány plusz adalék anyag, és máris átcsúszhat a termék az ultrafeldolgozott élelmiszerek csoportjába.

Ennek egyik oka, hogy az ipari körülmények között készülő kenyerek sok olyan anyagot is tartalmaznak, ami az állagon és az eltarthatóságon javít, ezek azonban végső soron károsabbá is teszik az ételt.

Érdemes tehát minden esetben elolvasni a pontos összetevőket, valamint szintén megfontolandó lehet teljes kiőrlésű kenyeret választani, miután ezek általában véve kevesebb cukrot és adalékanyagot tartalmaznak, emellett pedig tápértékük is kedvezőbb.

Kapcsolódó írásaink