Egészség

Csak mítosz, vagy tényleg gyógyír a húsleves?

Kutatások bizonyítják

Nem csak népi bölcsesség: megfázás esetén a húsleves valóban enyhíti a panaszokat – írta meg a Házi Patika.

Csak mítosz, vagy tényleg gyógyír a húsleves?
Megfázás esetén a gyógyszerek mellett a húsleves is enyhítheti a panaszokat
Fotó: AFP/ANP/ANP Mag/Rob Engelaar

A meghűlés kezelésére generációk óta az egyik legismertebb népi gyógymód a húsleves, ami tény és való: sokaknál hozhat gyors javulást. A csirkéből főzött húsleves ugyanis gyulladáscsökkentő hatású – ezt pedig már kutatás is alátámasztja.

Amit már biztosan tudunk, hogy egy gazdag húsleves – amiben a csirkehúson kívül lehet például hagyma, édesburgonya, fehérrépa, sárgarépa, zeller, petrezselyem, só és bors – segíti azon fehérvérsejtek munkáját, amelyek megvédenek minket a fertőzésekkel szemben. Így pedig csökkentheti a szervezetben jelentkező gyulladásos folyamatokat.

A levesben lévő, magas tápanyagtartalmú összetevők ráadásul segítenek feltölteni a szervezet lemerült készleteit, a zöldségek ugyanis vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmaznak.

Mivel a megfázással járó panaszok – az orrfolyás vagy az izzadás – dehidratálják a szervezetet, a fokozott folyadékfogyasztás is nagyon fontos ilyen esetben, ezen is hatékonyan segíthet a címszereplő finom étek.

Kapcsolódó írásaink