Egészség

Jelentősen csökkenti a fej- és nyaki rák kockázatát

Kilenc tanulmány adatai

A kutatás szerint a napi négy kávénál többet ivó embereknél 17%-kal kisebb az esélye a fej- és nyaki rákos megbetegedések kialakulásának – írta meg a The Guardian.

Jelentősen csökkenti a fej- és nyaki rák kockázatát
Tünetmentesen is rendszeresen kell ellenőrízni az egészségügyi állapotot
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/Science Photo Librar/PeakStock

Egy új tanulmány nem bizonyítja, hogy a tea és a kávé önmagában védelmet nyújt az ilyen rákos megbetegedésekkel szemben, de a szakértők szerint az eredmények segítenek megvilágítani ezt a sokat vitatott, ellentmondásos eredményekkel teli területet.

„Míg a kávé- és teafogyasztással és a rák kockázatának csökkentésével kapcsolatban már korábban is voltak kutatások, ez a tanulmány rávilágított a fej- és nyaki rák különböző alfajainál tapasztalt eltérő hatásukra, beleértve azt a megfigyelést, hogy még a koffeinmentes kávénak is volt némi pozitív hatása” – mondta Dr. Yuan-Chin Amy Lee, a Huntsman Cancer Institute és a University of Utah School of Medicine munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A Cancer című szakfolyóiratban megjelent írásukban a kutatócsoport arról számol be, hogyan elemezték 14 tanulmány adatait, amelyek Európára, Észak-Amerikára és Latin-Amerikára terjedtek ki.

A vizsgálatokban résztvevőknek kérdőíveket kellett kitölteniük, hogy rögzítsék a tea- és kávéfogyasztási szokásaikat. Kilenc tanulmány tartalmazott adatokat a résztvevők koffeinmentes kávéfogyasztásáról.

A kutatók 9548 fej- és nyakrákos és 15 783 fej- és nyakrák nélküli ember adatait elemezték.

Miután figyelembe vették az olyan tényezőket, mint az életkor, a nem, a naponta elszívott cigaretták száma, az alkoholfogyasztás, valamint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a kutatók megállapították, hogy azoknál, akik naponta több mint négy csésze koffeinmentes kávét isznak, összességében 17%-kal kisebb az esélye a fej-nyaki rák kialakulásának, mint azoknál, akik nem fogyasztják ezt az italt. Konkrétan azt találták, hogy az ilyen fogyasztás összefüggésbe hozható a szájüreg és az oropharynx – a torok közvetlenül a száj mögötti része – rákos megbetegedéseinek csökkent esélyével.

A koffeinmentes kávé fogyasztása csak a szájüregi rák csökkent kockázatával járt együtt.

A tea esetében a helyzet kevésbé volt egyértelmű. Az eredmények szerint a napi egy csésze vagy annál kevesebb tea fogyasztása összességében 9%-kal alacsonyabb esélyt jelent a fej- és nyaki rákos megbetegedésekre, mint az absztinencia, és különösen a torok alsó részén kialakuló rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével jár.

„Talán a koffeinen kívül más bioaktív vegyületek is hozzájárulnak a kávé és a tea potenciális rákellenes hatásához” – mondta Lee.

A napi egy csészénél több kávé fogyasztása azonban a gégerák 38%-kal nagyobb esélyével jár együtt, ami a kutatócsoport szerint annak tudható be, hogy a teázás esetleg növeli a gastrooesophagealis refluxbetegség esélyét, ami a gégerák nagyobb kockázatával jár együtt.

A kutatócsoport megjegyzi, hogy a tanulmánynak vannak korlátai, többek között az, hogy a tea és kávéfogyasztásról szóló önbevallás nem megbízható, és a tea vagy kávé típusát nem vették figyelembe.

Tom Sanders, a londoni King's College táplálkozástudomány és dietetika emeritus professzora, aki nem vett részt a munkában, szintén felvetette a hátrányokat.

„A megfigyeléses vizsgálatokban nagyon nehéz teljesen kizárni a statisztikai elemzésből például a dohányzás és az alkohol zavaró hatásait” – mondta.

„Következésképpen azok az emberek, akik sok kávét és teát isznak, nagyobb valószínűséggel kerülhetik más káros viselkedésformákat, például az alkoholfogyasztást és a dohányzást, és így más okokból alacsonyabb lehet a kockázata ezeknek a rákos megbetegedéseknek”.

Kapcsolódó írásaink