Egészség
Mely élelmiszerek nyújtanak védelmet a veszélyes baktériumok ellen?
Bélrendszerünkben több ezer különböző baktériumtörzs él

Bélrendszerünkben több ezer különböző baktériumtörzs él. Sokuk jót tesz nekünk, például biztosítja az egészséges emésztést. És még ennél is több képességük van, ahogyan azt a Cambridge-i Egyetem tanulmánya most kimutatta: segítenek szervezetünknek a veszélyes baktériumok és fertőzések elleni küzdelemben. És a legjobb az egészben – ezeket a baktériumokat egyszerűen táplálhatjuk a megfelelő élelmiszerekkel.
A kutatócsoport 45 országból származó 12 ezer ember székletmintáit elemezte. Több olyan baktériumtörzset azonosítottak, amelyeknek védő funkciójuk volt. Ezek egyike, a Faecalibacterium nevű, rövid szénláncú zsírsavakat termelt, amelyek viszont számos kórokozóval szemben védelmet nyújtottak.
Ezek közé a kórokozók közé tartoznak még az Enterobacteriaceae csoportba tartozó baktériumok, amelyek kis mennyiségben megtalálhatók az egészséges emberek beleiben. Túlzottan nagy koncentrációban – például a szervezetben fellépő gyulladás vagy a szennyezett ételek fogyasztása miatt – betegségeket válthatnak ki, írja a kutatócsoport.
„Szélsőséges esetekben a bélben lévő túl sok Enterobacteriaceae a bélben életveszélyes lehet”.
Milyen betegségeket okozhat?
- tüdőgyulladás;
- agyhártyagyulladás.
Mi teszi ezeket a baktériumokat veszélyessé?
Ezek a baktériumok azért is veszélyesek, mert egyre több az antibiotikum-rezisztencia – és ezért kevesebb kezelési lehetőség – van velük szemben.
A baktériumokkal szemben nem áll rendelkezésre elegendő védekezési lehetőség. Ezért a kutatók más módszereket keresnek a baktériumok megfékezésére. „A legjobb megközelítés az, ha eleve megelőzzük a fertőzések kialakulását”.
Veszélyes baktériumok elhárítása az étrenddel
Ezt az étrendünk átalakításával érhetjük el: „Eredményeink azt mutatják, hogy az étrendünk nagyban befolyásolhatja, hogy milyen valószínűséggel fertőződünk meg egy sor baktériummal, például az E. coli és a Klebsiella pneumoniae baktériummal, mivel ez megváltoztatja bélrendszerünk környezetét, és ellenségesebbé teszi azt a betolakodókkal szemben” – magyarázza Alexandre Almeida, a tanulmány vezetője.
A rosttartalom, mint például a zöldségek, ezen belül is a bab és a teljes kiőrlésű gabonafélék növelésével biztosíthatjuk bélbaktériumaink számára a rövid szénláncú zsírsavak termeléséhez szükséges alapanyagot – olyan vegyületek, amelyek megvédhetnek bennünket ezektől a kórokozó baktériumoktól. A kutatócsoport a Nature Microbiology című folyóiratban tette közzé eredményeit.
Az élelmi rostok egyébként nem csak a baktériumok elleni védekezés szempontjából jók. Biztosítják a rendszeres bélmozgást is, és így segítenek a káros anyagok kiválasztásában. Ha rosthiány van, a káros anyagok tovább maradnak a bélben. Ez pedig növeli más betegségek, például a bélrák kockázatát is.