Egészség

Ezt az olajat válasszuk a főzéshez

A telített zsírok egy speciális típusát tartalmazza

Ahhoz, hogy az ételek a legjobban hasznosuljanak a szervezetben, kókusz- vagy olívaolajat használjunk a főzéshez, tanácsolta Ljudmila Szuhorukova gasztroenterológus – számol be a NEWS.ru-ra hivatkozva a Sports.kz.

Ezt az olajat válasszuk a főzéshez
Az olívaolaj melegítéskor is megőrzi stabilitását, hőállóságát és tápértékét
Fotó: NorthFoto

A táplálkozási szakértő hangsúlyozta, hogy a hidegen sajtolt kókuszolaj alkalmas közepes hőfokon történő főzésre. Elmondása szerint a telített zsírok egy speciális típusát tartalmazza.

„A kókuszolaj a telített zsírok egy speciális típusát tartalmazza, amelynek emésztéséhez nincs szüksége epesavra, és könnyen felszívódik a vékonybélben. Az ilyen olaj laurinsavban is gazdag, amely gombaellenes, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Szűz olívaolajjal nyugodtan főzhetünk: csak 11 százalékban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírokat” – magyarázta az orvos.

Mint a szakértő hangsúlyozta, az olívaolaj melegítéskor is megőrzi stabilitását, hőállóságát és tápértékét, emellett számos cukorbetegség-ellenes és szívvédő tulajdonsággal rendelkezik. Szuhorukova azt is tanácsolta, hogy keressük a finomítatlan avokádóolajat.

„Ideális esetben többféle olajjal kell otthon rendelkeznünk, amelyek alkalmasak az ételek hőkezelésére. Ez nem csak segít egészséges zsírokkal gazdagítani a menüt, de különböző ízt is ad az ételeknek” – zárta Szuhorukova.

Kapcsolódó írásaink