Egészség

Egy hétig is megőrzi az ízét

A kozmetikai iparban is használják

Az avokádó tápláló és ízletes haszonnövény, amelyet könnyű reggeliként vagy egészséges nassolnivalóként is fogyaszthatunk. A félbevágott avokádó azonban gyorsan megbarnul. Az RBC-Ukrajna (Styler projekt) a Daily Expressre hivatkozva elmondja, hogyan lehet egy hétig megőrizni a félbevágott avokádó ízét és frissességét.

Egy hétig is megőrzi az ízét
Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló élelmiszer
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Uli Deck

A lédús, krémes avokádó igen laktató tud lenni, és gyakran egy fél avokádó elég reggelire, míg a másik felét legtöbbször berakjuk a hűtőbe. A legjobb tárolási praktikák ellenére igazi kihívást jelenthet, hogy a fel nem használt fele ne barnuljon meg.

Általában a megmaradt avokádót a hűtőszekrénybe tesszük, néha fóliába csomagolva. Az Avocados From Mexico azonban egy meghatározott lépéssort tartalmaz, amely segít abban, hogy a megmaradt avokádó körülbelül hét napig friss maradjon.

Ez a módszer rendkívül egyszerű, de hatékony. Először is vágja fel az avokádót, és távolítsa el a magot a gyümölcsből. A fel nem használt felének húsát azonnal locsolja meg friss citromlével, hogy a gyümölcs ne sötétedjen el.

Ezután csomagolja az avokádót fóliába, és tárolja a hűtőszekrényben. Ezzel minimálisra csökkenti az avokádó felületének levegővel való érintkezését, és így lassítja az érést.

Az Avocados From Mexico egy másik, egyszerűbb tárolási módot is kínál: miután félbevágta az avokádót, a gyümölcsöt vágott felével lefelé egy üveg vagy műanyag edénybe kell meríteni, amelyben víz van.

Az avokádót tartalmazó edényt a hűtőszekrénybe kell helyezni. A szakértők szerint így az avokádó körülbelül hét napig nem sötétedik el. Ahhoz azonban, hogy az avokádó friss maradjon, ügyeljünk arra, hogy a vizet minden nap friss vízzel cseréljük ki.

A hosszabb tárolás érdekében az avokádószeleteket le is fagyaszthatjuk. Először is locsoljuk meg citrom- vagy lime lével, hogy megakadályozzuk a sötétedést és a romlást. Tegyük az avokádószeleteket légmentesen záródó edénybe, vagy használjunk speciális fagyasztózacskót.

Kapcsolódó írásaink