Egészség

A fehér kenyérről való lemondás öt fő előnye

Bár néha az ilyen kenyeret B-vitaminokkal lehet dúsítani, fogyasztását mégis korlátozni kell

A fehér kenyér nem éppen hasznos termék hírében áll, mivel finomított lisztből készül, megfosztva a hasznos részektől, mint például a korpától és a csírától – számol be a Sports.kz.

A fehér kenyérről való lemondás öt fő előnye
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Milyen következményekkel járhat a fehér kenyér mellőzése, és hogyan hat ez az egészségre? Ezt részletesen tárgyalja az Eat This, Not That.

Jobb hangulat

A magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint például a fehér kenyér (IG 71), befolyásolhatják a hangulatváltozásokat és a depressziót. Ha ezeket alacsony glikémiás indexű élelmiszerekkel helyettesítjük, csökkenthetjük ezeket a tüneteket. Ez segít, hogy a napod derűsebb és érzelmileg stabilabb legyen.

Fogyás

A fehér kenyér helyettesítése táplálóbb élelmiszerekkel, például teljes kiőrlésű kenyérrel, barna rizzsel, quinoával vagy édesburgonyával segít jobban kontrollálni az étvágyat és fenntartani a jóllakottság érzését. Ez azért fontos a fogyás szempontjából, mert az ilyen élelmiszerek rostokban és egészséges tápanyagokban gazdagok. Ha ezeket a szénhidrátokat helyezi előtérbe, közelebb kerül céljaihoz.

A vércukorszint javítása

A fehér kenyér gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami a vércukorszint drasztikus ingadozását okozhatja. Ha a fehér kenyeret rozs- vagy teljes kiőrlésű kenyérrel helyettesíti, több rostot kap, és alacsonyabb lesz a termék glikémiás indexe. A rost lassítja az emésztést, és csökkenti a szénhidrátok vércukorszintre gyakorolt hatását. Ez segít a jobb glükózszabályozásban és hosszabb ideig tartó jóllakottságot biztosít.

Energiaszint

Ha a fehér kenyeret tartalmazó étkezés után úgy érzi, hogy legszívesebben szundikálna, próbáljon meg változtatni az étrendjén. A fehér kenyér gyorsan megemésztődik, ami rövid távú energiahullámot ad, ami fáradtsághoz vezethet. A tartós energiaszint érdekében helyettesítse teljes kiőrlésű kenyérrel, amely rostban gazdag kenyér, és lassan emésztődik, így a következő étkezésig tartós energiát biztosít.

A magas koleszterinszint csökkentése

Ha a koleszterinszintjét próbálja csökkenteni, próbálja meg a fehér kenyeret magas rosttartalmú kenyérrel helyettesíteni. Ne feledje, hogy a finomított szénhidrátokból származó felesleges cukor megemelheti a koleszterin- és trigliceridszintet. A fehér kenyér teljes kiőrlésű kenyérrel való helyettesítése öt százalékkal csökkentheti az LDL-koleszterinszintet, ami 23 százalékkal csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát.

Kapcsolódó írásaink