Egészség
A fehér kenyérről való lemondás öt fő előnye
Bár néha az ilyen kenyeret B-vitaminokkal lehet dúsítani, fogyasztását mégis korlátozni kell

Milyen következményekkel járhat a fehér kenyér mellőzése, és hogyan hat ez az egészségre? Ezt részletesen tárgyalja az Eat This, Not That.
Jobb hangulat
A magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint például a fehér kenyér (IG 71), befolyásolhatják a hangulatváltozásokat és a depressziót. Ha ezeket alacsony glikémiás indexű élelmiszerekkel helyettesítjük, csökkenthetjük ezeket a tüneteket. Ez segít, hogy a napod derűsebb és érzelmileg stabilabb legyen.
Fogyás
A fehér kenyér helyettesítése táplálóbb élelmiszerekkel, például teljes kiőrlésű kenyérrel, barna rizzsel, quinoával vagy édesburgonyával segít jobban kontrollálni az étvágyat és fenntartani a jóllakottság érzését. Ez azért fontos a fogyás szempontjából, mert az ilyen élelmiszerek rostokban és egészséges tápanyagokban gazdagok. Ha ezeket a szénhidrátokat helyezi előtérbe, közelebb kerül céljaihoz.
A vércukorszint javítása
A fehér kenyér gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami a vércukorszint drasztikus ingadozását okozhatja. Ha a fehér kenyeret rozs- vagy teljes kiőrlésű kenyérrel helyettesíti, több rostot kap, és alacsonyabb lesz a termék glikémiás indexe. A rost lassítja az emésztést, és csökkenti a szénhidrátok vércukorszintre gyakorolt hatását. Ez segít a jobb glükózszabályozásban és hosszabb ideig tartó jóllakottságot biztosít.
Energiaszint
Ha a fehér kenyeret tartalmazó étkezés után úgy érzi, hogy legszívesebben szundikálna, próbáljon meg változtatni az étrendjén. A fehér kenyér gyorsan megemésztődik, ami rövid távú energiahullámot ad, ami fáradtsághoz vezethet. A tartós energiaszint érdekében helyettesítse teljes kiőrlésű kenyérrel, amely rostban gazdag kenyér, és lassan emésztődik, így a következő étkezésig tartós energiát biztosít.
A magas koleszterinszint csökkentése
Ha a koleszterinszintjét próbálja csökkenteni, próbálja meg a fehér kenyeret magas rosttartalmú kenyérrel helyettesíteni. Ne feledje, hogy a finomított szénhidrátokból származó felesleges cukor megemelheti a koleszterin- és trigliceridszintet. A fehér kenyér teljes kiőrlésű kenyérrel való helyettesítése öt százalékkal csökkentheti az LDL-koleszterinszintet, ami 23 százalékkal csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát.