Egészség

Ez a diéta lehet hatásos magas koleszterinszint esetén

Világszerte komoly egészségügyi problémát jelent a magas koleszterinszint

A magas koleszterinszint csökkentéséhez az étrend megváltoztatása az első lépés – írja a hazipatika.com.

Ez a diéta lehet hatásos magas koleszterinszint esetén
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Silas Stein

Világszerte komoly egészségügyi problémát jelent a magas koleszterinszint, illetve az ezzel járó szív– és érrendszeri megbetegedések.

Ha azonban az alábbi ételeket fogyasztjuk, akkor sokat tehetünk a koleszterinszint csökkentéséért:

  1. Sovány húsok (elsősorban baromfi), hal, száraz bab és száraz borsó: ezekből a javasolt mennyiség naponta összesen 15 dkg.
  2. Tojás: ne együnk naponta egy tojásnál többet!
  3. Alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek: javasolt mennyiség naponta: 2-3 adag.
  4. Gyümölcsből és zöldségből javasolt mennyiség naponta: gyümölcsből 2-4, zöldségből 3-5 adag (gyümölcsből például 1 alma vagy körte és fél banán)
  5. Kenyér, tészta, rizs és egyéb gabonafélék. Javasolt mennyiség naponta: 6 adag (például 1 szelet kenyér, 3 dkg gabonapehely, 5-6 dkg tészta vagy rizs)
  6. Édességek és rágcsálnivalók: olyanokat válasszunk, amelyek alacsony zsírtartalmúak vagy telítetlen zsírokból készültek, és a napi megengedett kalóriabevitel értékén belül maradnak!

Az alábbi ételeket pedig inkább kerüljük:

– Telített zsírok és olajok (vaj, szalonnazsír, disznózsír, pálma– és kókuszolaj). Ezek helyett használjunk növényi olajat, például olíva– vagy repceolajat!

– Korlátozzuk a transzzsírsavakat és a részben hidrogénezett növényi olajokat! (kemény margarinok, kekszek, sütemények, chipsek).

– Korlátozzuk a zsíros húsokat! (Füstölt hús, borda, darált hús, hot-dog, kolbász, szalonna, feldolgozott húsok)

– Óvatosan fogyasszuk a belsőségeket is! (vese, máj)

– Cseréljük a bőrös, zsíros húst bőr nélküli csirkére vagy pulykára, sovány marha-, borjú-, sertés-, bárányhúsra és halra!

- Korlátozzuk a tejtermékeket, főleg a tejszínt! Helyettük válasszunk zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejet (0-1 százalékos zsírtartalmú), light tejtermékeket és zsírszegény sajtot!

– Kerüljük a gyorséttermi ételeket! Ha van, az étteremben válasszunk a grillezett húsok, saláták közül! Lehetőleg ne válasszunk majonézes, sajtos fogásokat se.

Kapcsolódó írásaink