Egészség
Az olajos magvak igazi energiabombák
Érdemes napi szinten beiktatni az étrendünkbe

Mikhail Ginzburg táplálkozási szakértő öt olyan diófélét nevezett meg, amelyek maximális egészségügyi előnyökkel rendelkeznek – írta meg az Edimdoma.ru.
Dió
Az egészséges életmód hasznos kiegészítőjének számít, és ugyanakkor rengeteg antioxidánst is bevihetünk fogyasztásával szervezetünkbe. Érdemes napi szinten beiktatni a diót az étrendbe, ezzel számos krónikus megbetegedés is kiküszöbölhető, csökkenti a szívbetegségek kockázatát. B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint is tartalmaz, sőt, kalcium, kálium, magnézium, vas, réz, cink, kálium és mangán is bőségesen megtalálható benne.
Pisztácia
Rendkívül gazdag a legegészségesebb zsírsavakban: egyszeresen telítetlen Omega–3 és Omega–6 zsírsavakat tartalmaz. Véd a rosszindulatú prosztatadaganatokkal szemben is. Fontos ásványi anyagok vannak benne, így fogyasztása hozzásegít a szervezet kálium-, mangán-, réz-, magnézium-, kalcium-, cink-, vas- és szelénszükségletének biztosításához.
Fenyőmag
A fenyőmag Omega–6 és Omega–3 zsírsavakban gazdag, amely fontos a szív egészségének megőrzésében és a gyulladások csökkentésében. Támogatja az emésztést, javítja az energiaszintet.
Mogyoró
A mogyoró termése értékes tápanyag: mintegy hatvan százalék zsírt, 14 százalék fehérjét, 5 mg/100 gramm C-vitamint tartalmaz. Telítetlen zsírsavakból áll, amelyek nem növelik a koleszterinszintet, és nem károsítják az érfalakat.
Mandula
Kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül a kálium (835 mg), a kálcium (252 mg), magnézium (170 mg) említendő, 835 mg káliumot, 441 mg foszfort tartalmaz. Nyomelemei közül a vas, a mangán és a cink kiemelendő.