Egészség

Vírust öl, csökkenti a koleszterint és a vércukrot ez a kedvelt élelmiszer

Vérnyomáscsökkentőként és véralvadásgátlóként is számíthatunk rá

Ősidők óta használják a fokhagymát fűszerként az ételek érzékszervi tulajdonságainak javítására és háztartási gyógymódként különféle betegségek kezelésére, és az egész világon termesztik. Olyan zöldségfajta, amely élelmiszerként és gyógynövényként egyaránt besorolható – írja a Házipatika.

Vírust öl, csökkenti a koleszterint és a vércukrot ez a kedvelt élelmiszer
A fokhagyma élelmiszerként és gyógynövényként egyaránt besorolható
Fotó: foodcollection via AFP/Mood4Food/Roulier/Turiot

A friss és ép fokhagyma zúzással, darálással vagy darabolással történő feldolgozása az alliináz, az egyik biológiailag legaktívabb enzim felszabadulását idézi elő, így a gyógyító hatású, természetes vegyület azonnal kifejti hatását.

A fokhagyma fogyasztásával összefüggő egészségügyi előnyök, a benne lévő különféle kénvegyületeknek, például allicinnek, ajoénnek, vinil-ditiinnek és más illékony szerves kénvegyületeknek tulajdoníthatók.

Számos kutatás igazolta, hogy a fokhagyma antioxidáns, vírus- és gombaölő, antimikrobiális, vérnyomáscsökkentő, vérszegénységet javító, csökkenti a koleszterint, a rák ellen is felveszi a küzdelmet, véralvadásgátló hatása is van, erősíti az immunrendszert, vércukorcsökkentő is.

Kapcsolódó írásaink