Egészség

A „rossz” koleszterinszintet csökkentő szuperzöldség

Ügyelni kell azonban az elkészítésre, a legjobb a párolás

A tudósok megállapították, hogy a zöldbab szaponin tartalma miatt természetes módon csökkentheti a szervezet koleszterinszintjét, és más szívgyógyászati előnyöket is biztosít – írja a Sports.kz az Unian.net-re hivatkozva.

A „rossz” koleszterinszintet csökkentő szuperzöldség
A zöldbab folsavban és káliumban is gazdag, ami segíthet a magas vérnyomás csökkentésében
Fotó: BSIP via AFP/CHASSENET

A kutatások azt mutatják, hogy a gabonafélékben, hüvelyesekben, zöldbabban és borsóban található fitonutriensek vagy más néven fitokemikáliák növényekben jelen lévő természetes bioaktív anyagok. A szaponinban gazdag élelmiszerek jótékony hatásúak, mivel segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében. Rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek, sőt segítenek a vércukorszint szabályozásában is.

A szaponin különösen segít a „rossz” koleszterin és az epesók csapdába ejtésében a bélben, ami megakadályozza azok felszívódását. A „jó” koleszterinre azonban nem hat.

A zöldbab emellett alacsony nátrium- és zsírtartalmú, és jó élelmi rostforrás: egy adag zöldbab három gramm rostot tartalmaz. Az oldható rostok segítenek megkötni a koleszterint a bélben, így az inkább kiválasztódik a szervezetből, mint felszívódik.

Becslések szerint a nőknek naponta körülbelül 25 gramm rostra, a férfiaknak pedig 38 grammra van szükségük, így ajánlatos minél több zöldbabot fogyasztani.

A zöldbab folsavban és káliumban is gazdag, ami segíthet a magas vérnyomás csökkentésében. A cikk rámutat, hogy egy nemrégiben készült metaanalízis, amely 22 tanulmány eredményeit összegezte, arra a következtetésre jutott, hogy a folsavban gazdag étrend véd a magas vérnyomás ellen, mivel csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást is.

Az Amerikai Szív Szövetség szerint a kálium étrendben való növelése szintén segíthet ellensúlyozni a magas nátriumtartalom néhány káros hatását, ami jobb vérnyomás-szabályozáshoz vezethet. Egy adag zöldbab a napi káliumérték körülbelül 10 százalékát biztosítja.

A kutatók megjegyezték, hogy a szaponin-tartalom jelentősen csökken a főzéssel, sütéssel és mikrohullámú sütéssel, míg a blansírozás, párolás és főzés segít megőrizni a vitaminokat és ásványi anyagokat.

Kapcsolódó írásaink