Egészség

Ezért egészséges a szezámmag

Érdemes beilleszteni az étrendünkbe

A szezám magja amilyen picike, annyira egészséges és sokoldalú, így mindenképpen érdemes beilleszteni az étrendünkbe – írja a hazipatika.com.

Ezért egészséges a szezámmag
Napraforgó-, szezám-, tök-, lenmag-, chia-, len- és nigellamagok
Fotó: AFP/Connect Images/Russ Rohde

A szezámmag körülbelül 20 százaléka fehérje – egy csészényi 4,7 grammot tartalmaz.

Sok benne a magnézium is, kutatások szerint pedig olaja segítséget nyújt a cukorbetegség elleni harcban. Egy amerikai kutatás szerint a szezám különösen a cukorbetegeknél képes hatékonyan csökkenteni a vérnyomást, ami szintén magas magnéziumtartalmának köszönhető.

A szezám, különösen a fekete szezámmag magas fitoszteroltartalma segít csökkenteni a szervezetben a „rossz” koleszterin szintjét, magas rosttartalma pedig emésztést könnyítő és segítő hatású.

A szezámmag magas cinktartalma serkenti a kollagéntermelődést, amitől bőrünk ellenállóbb és rugalmasabb lesz. A szezámolaj rendszeres használata csökkentheti a bőrrák kialakulásának esélyét.

A szezámmagban található szezamol erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, így nagyon jót tesz a szívnek és az érrendszernek is.

A sok magnézium és kalcium segíthet, hogy könnyebben birkózzunk meg a stresszel. Triptofánt és thiamint is tartalmaz - ezek az anyagok a szerotonintermelődésben segítenek, csökkentik a fájdalmat, javítják a közérzetet és az alvás minőségét.

A szezámmagban sok a vas is, ezért fogyasztása fokozottan ajánlott a vashiányban, illetve vérszegénységben szenvedőknek.

Emellett támogatja a máj működését is, csökkenti az alkohol májra gyakorolt negatív hatásait és segít a méregtelenítésben is.

Kapcsolódó írásaink