Egészség

Lerántották a leplet a gyulladással kapcsolatos mítoszokról

Már régen nem kellene hinnünk benne?

A gyulladás szó ijesztően hangzik, de nem mindig rossz dolog. Ha rövid ideig tart, akkor segíti az immunrendszer megfelelő működését. Problémák akkor merülnek fel, ha elhúzódik vagy krónikussá válik – írja a ferra.ru.

Lerántották a leplet a gyulladással kapcsolatos mítoszokról
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/LDA/PEAKSTOCK

A gyulladással kapcsolatban számos mítosz létezik. Ezek a legnépszerűbbek – írja a ferra.ru.

A repceolaj mérgező. Valójában számos kutatás azt mutatja, hogy a linolsav (a repceolajban és más növényi olajokban található omega-6 zsírsav egyik típusa) még a krónikus gyulladások csökkentésében is segíthet. A maximális gyulladáscsökkentő hatás eléréséhez az omega-6 és omega-3 zsírsavak egyensúlyát kell megteremteni az étrendben. A repceolaj egyébként omega-3-at is tartalmaz.

A feldolgozott élelmiszerek gyulladást okoznak. Ha egy élelmiszer feldolgozott, az nem jelenti azt, hogy automatikusan rossz lesz az ön számára. Például az előmosott saláta is feldolgozott élelmiszer. Sok olyan élelmiszer, amelyet dobozban, konzervdobozban vagy csomagban árulnak, valójában igen tápláló. A bab például rostban gazdag fehérjeforrás, a halkonzerv pedig megfizethető, és ugyanolyan egészséges alternatívája a friss halnak. Ahelyett tehát, hogy kerülnénk a feldolgozott élelmiszereket, inkább fogyasszuk őket mértékkel.

A nadragulyafélék kerülendők. A nadragulyafélék egy növénycsalád, amelybe a paradicsom, a padlizsán, a paprika, a burgonya és a chilipaprika tartozik. Hacsak nem allergiás vagy túlérzékeny ezekre az élelmiszerekre, nincs értelme kerülni őket. Ugyanis C-vitamint, likopint, béta-karotint és kapszaicint tartalmaznak. Ezek fontos gyulladáscsökkentő anyagok.

A tejtermékek károsak, ezért válasszon tejmentes alternatívákat. Ha allergiás a tejtermékekre, akkor azok valóban gyulladást okozhatnak. Ugyanez vonatkozik a laktózintoleranciára, a laktóz emésztési nehézségekre is. De ha nincsenek ilyen problémái, a tejmentes alternatívák még mindig nem egészségesebbek, mint a tejtermékek. Sok ilyen termékben kevesebb a fehérje, nem biztos, hogy D-vitaminnal dúsítottak vagy hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ráadásul a tanulmányok azt mutatják, hogy a tejtermékek valójában segítenek a szervezetnek a gyulladások kezelésében.

A cukor bármilyen formában gyulladást okoz. A cukornak van hozzáadott és természetes formája. Ez azt jelenti, hogy a nagy mennyiségű hozzáadott cukor fogyasztása hozzájárulhat a gyulladáshoz, összefügg az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és más súlyos egészségügyi problémák magasabb kockázatával. Másrészt a gyümölcsökben, zöldségekben és cukrozatlan tejtermékekben természetesen előforduló fruktóz, glükóz és laktóz több mint cukor. Vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, fehérjét és rostokat is tartalmaznak – olyan tápanyagokat, amelyek csökkentik a gyulladást. Nem az számít, hogy fogyaszt-e hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket, hanem az, hogy összességében mennyit fogyaszt belőle, és hogy az élelmiszer tartalmaz-e rostokat, amelyek segítenek enyhíteni a cukor gyulladáskeltő hatásait.

Kapcsolódó írásaink