Egészség

Ezt a hat ételt nem szabad 65 éves kor után fogyasztani

Érdemes figyelmet fordítani táplálkozásunkra, hogy ne legyenek egészségügyi problémáink

Ha fiatalkorban az emberek nem gyakran gondolnak a megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozásra, akkor felnőttkorban fontos, hogy különös figyelmet fordítsanak rá, hogy ne legyenek egészségügyi problémáik. A Tsn.ua kiadvány az RBC-Ukrajna forrásra hivatkozva elmondta, hogy 65 éves kor után mely élelmiszerektől érdemes tartózkodni – számol be a Sports.kz.

Ezt a hat ételt nem szabad 65 éves kor után fogyasztani
Az egészséges étkezés minden korosztálynak fontos
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Milyen élelmiszereket jobb nem enni időskorban?

Nyers tojás. Az idősebb embereknek a szalmonellaveszély miatt érdemes mellőzniük a nem eléggé főtt, folyékony tojássárgáját tartalmazó tojásokat. A táplálkozási szakemberek azt is javasolják, hogy a tojást jól süssék meg, hogy a fehérje ne legyen nyers.

Gyümölcskonzervek. Az ilyen termék túl sok finomított cukrot tartalmaz, amely gyulladást okozhat a szervezetben. Ezenkívül a konzervgyümölcsök hőkezelés után veszítenek a C-vitamin-tartalmukból, ez vitamin meghosszabbítja a fiatalságot, és erősíti az immunitást. Ajánlott több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, amelyek növényi rostokat, sok vitamint és antioxidáns vegyületet tartalmaznak. A hasznos anyagok ilyen tartalma segít javítani az emésztést, normalizálja a sav-lúg egyensúlyt, erősíti a szívet, és sejtszinten megújítja a szervezetet.

A grapefruitlé károsíthatja a depresszió és a magas koleszterinszint kezelésére szolgáló gyógyszerek felszívódását. A termék az alvászavarok és a szorongásos állapotok gyógyítását is zavarja. A legjobb, ha paradicsom-, narancs- és áfonyalevet fogyasztunk, de mértékkel.

Tea és kávé. Koffeintartalmuk miatt ezek az italok növelhetik a vérnyomást, amely nagyon veszélyes az idősek számára. Ezek az italok befolyásolják az elalvást, és álmatlanságot idézhetnek elő. A koffein megtalálható a fájdalomcsillapító gyógyszerekben, a szénsavas italokban és a csokoládéban is. Ezért ezekkel a termékekkel óvatosan kell bánni.

A mesterséges édesítőszerek súlyos szív- és érrendszeri betegségeket idézhetnek elő. A tudósok bebizonyították, hogy az erősen szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása szívrohamot vagy agyvérzést okozhat. Emellett ezek az italok megemelhetik a vércukorszintet, amely túlsúlyhoz vezethet.

A sós ételek szintén negatív hatással vannak a szív- és érrendszerre különösen akkor, ha az idősek magas vérnyomásban szenvednek. Ezért ajánlott fokozatosan csökkenteni a sóbevitelt, az ételekhez különféle egyéb fűszereket használjon helyette. Ha túlzásba viszi a sok sót tartalmazó ételek fogyasztását, megnőhet a vérnyomás, folyadék-visszatartás alakulhat ki a szervezetben, amely testödémához vezethet.

Kapcsolódó írásaink