Egészség

Csökkenti az Alzheimer-, a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex kialakulásának a kockázatát

Manapság egyre többen építik be az étrendjükbe, és nem véletlenül

A kurkuma nemcsak egy gyönyörű fűszer, amely élénk színt és egyedi ízt kölcsönöz az ételeknek, hanem az egészség megőrzésének hatékony eszköze is. Manapság egyre többen építik be az étrendjükbe, és nem véletlenül – írta a pravda.ru.

Csökkenti az Alzheimer-, a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex kialakulásának a kockázatát
Számos magas színvonalú tanulmány és kutatás jelzi, hogy a kurkuma gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket is tartalmaz
Fotó: AFP/NurPhoto/Soumyabrata Roy

A kurkuma fő „mágikus” összetevője a kurkumin, egy polifenol, amely egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. Mint a Health Digest írja, legfőbb előnye, hogy képes csökkenteni a gyulladást, ami közvetlenül befolyásolja az agy egészségét. A 2023 Integrative Medicine Research című szaklapban megjelent áttekintés szerint a kurkumin blokkol bizonyos fehérjéket, amelyek gyulladásos folyamatokat váltanak ki az agyban. Ez segít megvédeni az agysejteket a károsodástól, és csökkenti az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex.

A kurkumin antioxidánsként is működik, így védi az agyat a szabad gyökök károsító hatásaitól. Ezenkívül szabályozza a hangulatért és a motivációért felelős szerotonin- és dopaminszintet.

Kurkuma a kognitív károsodás elleni küzdelemben
Előnyei túlmutatnak a gyulladás elleni védekezésen. A kurkumin megakadályozza az amiloid plakkok, a memóriazavarral és a kognitív hanyatlással összefüggésbe hozott fehérje lerakódások kialakulását. Az Antioxidants című folyóiratban 2022-ben megjelent tanulmány szerint a kurkumin támogatja a hippokampusz egészségét, amely az agynak a memóriáért és az érzelmekért felelős kulcsfontosságú területe.

Emellett a kurkuma fokozhatja az agyi anyagcserét, segíthet a depresszió kezelésében és serkentheti a sejtek öntisztulási folyamatait – az autofágiát.

Hogyan növelhető a kurkuma felszívódása?
Bár a kurkuma rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkezik, a szervezet nem szívja fel jól a kurkumát. Ez azonban orvosolható. Például a kurkuma piperint tartalmazó fekete borssal való kombinálása jelentősen javítja a biohasznosulását. Az egészséges zsírok, például diófélék vagy olajok hozzáadása szintén elősegíti a jobb felszívódást.

Kurkuma az étrendben: ízletes és egészséges
A legegyszerűbb módja annak, hogy ezt a fűszert beépítsük a napi étrendünkbe, az italok révén. Készítsen teát friss kurkuma gyökérből: reszeljen le két evőkanálnyi gyökeret, forrázza le vízben öt percig, majd szűrje le. Az ital nemcsak egészséges, hanem melegítő hatású is lesz.

Kapcsolódó írásaink